Priče iz ZOO vrta – Lavić, budući kralj volijera

Preko sedamdeset godina zoološki vrt na Paliću dom je velikog broja biljaka i životinja, oaza odmora i uživanja ali i značajan edukativni centar za svu decu ovoga grada i šire.

Smešten na preko 10 hektara, sa prostranim i uređenim volijerama, parkovima, cvećem, igralištem i naravno egzotičnim, divljim životinjama, palićki zoološki vrt je svet satkan od mnogo pažljivo usklađenih elemenata koji iziskuju puno truda i rada kako bi sve izgledalo uređeno i lepo. Naš grad je jedan od četiri u Srbiji koji ima nesvakidašnju priliku da zaviri u svet flore i faune iz prve ruke, oslušne jednu drugačiju priču i upozna se sa zakonima koji u prirodi od vajkada postoje. Zoo vrt na Paliću, iako deka od 73 godine, mora da ide u korak sa današnjicom, menja se i prilagođava, a opet ostane dovoljno svoj, sačuvan, prirodan i mističan kako bi iznova, svake godine svojim posetiocima bio zanimljiv.

Ušli smo u 73. godinu postojanja i održavamo i dalje našu zbirku životinja na oko 100 različitih vrsta, imamo oko 500 različitih jedinki životinja. Tokom protekle godine, a tako smo počeli i ovu, radile su se rekonstrukcije nekoliko objekata, prvenstveno za zveri, jer dugo nisu renovirani i na tom reonu smo imali najveća pomeranja što se tiče nekih nepredviđenih okolnosti, pre svega na dolazak životinja u prihvatni smeštaj iz inspekcijskih zaplena. Obično se u prihvat, već skoro 20 godina, prima najveći broj ptica i to su i najmasovnije zaplene. Prošla godina je bila dosta specifična jer su nam stigle i odrasle ženke mrkog medveda i mladunče afričkog lava – priča Sonja Mandić, direktor zoo vrta Palić.

Medvedice Stana i Mara pristigle su iz Kraljeva i trenutno su smeštene u kutak gde su nekada živeli beli medvedi, odmah pored komšinice Goce, medveda – turistkinje iz Beo zoo vrta koja je u palićki zoo vrt smeštena dok joj se objekat u beogradskom zoo vrtu u potpunosti ne renovira. Stana i Mara su zajedno odrasle i polako pune 31. godinu što je duboka starost za mrkog medveda, naročito u prirodi kada zbog starosti više ne mogu da love i brane teritoriju. Uz negu i brigu osoblja zoo vrta one su u odličnoj kondiciji, a zanimlivo je i to da životinje u zoo vrtovima često probijaju rekorde kada je u pitanju životni vek.

Situacija u vrtu postala je još dinamičnija kada je, samo nakon mesec dana od dolaska medvedica, zoo vrt dobio i mladunče afričkog lava, takođe iz prihvata.

Lavić je još uvek u prelaznom objektu ali uskoro završavamo adaptaciju objekta za lavove gde će i ovaj lavić pronaći dom. Pre nekih 10 godina, mi smo naše lavove prebacili iz malog, betonskog kaveza u veliku volijeru sa zemljom, drvećem i penjalicama koji su u skladu sa standardima. Unutrašnjost objekta je ostala stara, ali sada smo ga rekonstruisali tako da konačno možemo, uz pomoć tunela, razdvojiti životinje. Ovo je posebno korisno kako bismo ubuduće mogli odvajati jedinke ukoliko se za to ukaže potreba. Da bi do upoznavanja lavića sa sadašnjim kraljicama došlo, prvo je potrebno da lavić fizički postane jači i snažniji, a i polno zreo. Zbog toga će njegovo pripajanje lavicama biti postepeno, koristićemo prostor. Tokom određenih dana, po rasporedu veterinara, lavice će biti puštene u volijere, a drugim danima volijerom će šetati i gospodariti lavić kako bi se, putem mirisa, međusobno upoznali. – kaže direktorica zoo vrta Pali. Subotičani će za otprilike mesec dana dobiti prvu priliku da se upoznaju sa novim, mladim kraljem životinja, lavićem koji za sada nema ime ali će ga, upravo zahvaljujući predlozima naših građana, konačno dobiti. Samostalna jurnjava volijerom trajaće oko godinu dana pre nego što lavice u potpunosti prihvate našeg kralja.

Kod lavova postoji jasna hijerarhija u čoporu pa ne bi trebalo biti problema. – objašnjava Mandić.

Dolaskom proleća, doći će i nove bebe ali i nove životinje u naš zoo vrt. Očekuje se da će roda preleteti nekoliko delova zoo vrta pa će tako uskoro biti novih alpaka, američki bizon bi takođe trebao dobiti prinovu kao i debraza majmunica koja je gravidna. U veliku volijeru jelena trebalo bi uskoro da stigne i nova vrsta, jedna veća grupa axis jelena, a nove pridošlice zbirci životinja biće galago majmuni u narodu poznati kao „aveti“. Ovo ime majminčići nose jer su veličinom manji ali zato imaju velike, okrugle oči i u pitanju su noćne životinjice koje će se nalaziti u Eko centru.

Iako je kroz prihvat zoo vrta Palić do sada prošlo oko 4700 jedinki, što dovoljno govori o kvalitetnom načinu rada, mnogi Subotičani i dalje ne shvataju potencijal i lepotu koje ova ustanova pruža a direktorica Sonja Mandić, rešena je da to promeni, počev od onih najmlađih.

Škole u Subotici imaju jedinstvenu priliku da nastavu održavaju u zoološkom vrtu. Ovakav obuhvat obrazovnog programa ima svega nekoliko vrtova u svetu. Koleginica zoo edukator, koja je biolog i koleginica inženjer poljoprivrede, koja radi edukaciju dece u pogledu flore, sledeće nedelje gostovaće na EAZA-inoj konferenciji u Vroclavu, u Poljskoj, gde će predstavljati naš zoološki vrt i rezultate naših programa koji su sada postali ogledni programi za evropske zoološke vrtove u razmeri koja EAZA zahteva. – objašnjava Sonja Mandić i dodaje da jedan od osnovnih ciljeva postojanja vrtova jeste upravo edukacija najmlađe populacije.

Prošlogodišnji obuhvat za vreme školske godine bio je skoro 20.000 dece koja su pratila edukativnu nastavu u tri učionice našeg zoološkog vrta. Đaci su organizovani tako da u okviru svog školskog programa, određene časove odrade u zoo vrtu. Na taj način, nastavne jedinice se odigravaju u prirodi, uz pokaznu nastavu, deca mnogo više pamte i više su motivisana da uče, jer slušaju predavanja zoo edukatora, veterinara. Timeritelji pokazuju deo hranjenja i nege životinja što je deci uvek veoma zanimljivo. Jedna učionica ima i pristup internetu i bioskopu u kojem se, u slučaju lošeg vremena mogu gledati edukatuivni filmovi. – navodi naša sagovornica i dodaje da je, povodom dana divljih vrsta, protekle dve nedelje zoo vrt krasila i postavka Pokrajinskog zavoda za zaštitu priorode sa različitim eksponatima životinja.

Svet biljaka i životinja ispisan je na mnogo stranica, a svaka stranica nosi novo saznanje, lekciju, zanimljivu avanturu ili doživljaj. Zbog toga ćemo zajedno, putem “LovaLova” portala svakoga petka prelistavati po neku od tih stranica i polako isčitavati knjigu koji je Zoo vrt Palić pisao tokom 73. godine.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio