Priče iz ZOO vrta – Nestašni Škoti

Škotska je zemlja strmih planina i prelepih, zelenih visoravni. Okružena hladnim morima, prošarana dubokim, tamnim jezerima i izložena nemilosrdnim vetrovima, oduvek je važila za mesto na kojem žive oni najotporniji. Njene žitelje, ponosne gorštake, oduvek su krasili junaštvo i sposobnost da prežive u najsurovijim uslovima. Zato ne treba ni da čudi što se jedna grupa škotskih mangupa sasvim lepo snašla u vojvođanskoj ravnici, pitomoj i blagoj.

Živeli su kod porodice u Crvenki, na jednoj divnoj farmi gde su bili ljubimci svih stanovnika. Ali ove “bačke lole”, znale su ponekad da se ponašaju kao pravi škotski razbojnici pa je ZOO vrt Palić primio ovu nestašnu porodicu pod svoje okrilje kako bi uticao na njih da se malo promene. Ovi Škoti ne nose kiltove ali imaju prepoznatljivo riđe krzno, odlučan čvrst pogled i dugačke snažne rogove. Dame i gospodo, pozdravite četvoročlanu porodicu škotskih goveda.

Škotsko goveče je ruralna planinska rasa goveda. Odlikuju ih dugački rogovi i duga rundava, planinska dlaka, a među pripadnicima ove rase razlikujemo dva varijateta, postoji manji ostrvski tip koji je uglavnom crne boje, i veći kopneni tip, najčešće braonkaste boje. Ženke ovih goveda imaju prosečnu visinu grebena između 90 i 106 cm, dok su mužjaci krupniji, najčešće od 106 do 120 cm visine. Lepe, riđe škotlanđanke mogu da dostignu težinu do 500 kg, a za razliku od dama, mužjaci mogu imati i do 800 kg. Boja njihovog viteškog krzna može da varira između crvene, crne, braon, žute, bele i sive. Ova goveda imaju neobično, dvoslojno krzno, spolja se nalazi masna dlaka koja odbija kišu i sneg, najduža je među svim govedima i prekriva vunastu poddlaku koja odlično greje. Ova karakteristika omogućava im da budu dobro prilagođeni za planinske uslove gde su kiše obilne, a vetrovi jaki. To ih ujedno čini i manje tolerantnim na vrućine u odnosu na druga goveda. Pomislili biste da najveći problem nastaje kada treba otići kod frizera ali setite se hrabre Meride ili Vilijema Volasa, Škoti svoje neukrotive, riđe uvojke nose ponosno i veoma šarmantno.

Njihovo umeće u pronalaženju hrane omogućava im da prežive na strmim planinama gde se hrane biljem koje druga goveda izbegavaju, a rogovima iskopavaju i sneg ne bi li pronašli zavejane mladice. Imaju jasno struktuiranu hijerarhiju koja umanjuje agresiju u krdu. Dominantnost jedinke zavisi od starosti i pola, pri čemu su stariji dominantniji od mlađih, a mužjaci od ženki. Škotsko goveče razmnožava se tokom cele godine, ali najčešće u maju i junu. Prvo mlado ženke otele sa 2 do 3 godine starosti. Graviditet približno traje oko 277 do 290 dana. Uglavnom otele jedno mladunče, ali su ponekad mogući i blizanci.

Polnu zrelost dostižu sa 18 meseci a ženke su poznate po tome što se pare i nakon 18. godine, pa tokom svog života mogu oteliti do 15 i više teladi. Po prirodi su biljojedi i vole da pasu travu, seno, lišće, i da jedu povrće, voće i zrnevlje. Verovatno ne bi odbili ni jabuku kao poslasticu ali setite se, ova porodica, u ZOO vrt Palić smeštena je kako bi popravila svoje ponašanje pa nagrade i slatkiše prepustite negovateljima ZOO vrta koji će najbolje znati jesu li ih oni zaslužili. Porodicu čine 4 jedinke, tata crne boje rođ 2019. godine, riđokosa mama rođena je 2020 godine, a tu su i njihovi potomci, dva tinejdžera rođena 2021. i 2022. godine koji su takođe smeđi.

Kada posetite ZOO vrt Palić, pronaći ćete ih u ispustu sa alpakama, mada su trenutno alpake odvojene, dok se jedni na druge ne priviknu i ne sporazumeju, jer znate i sami, škotski dijalekt ponekad ne razumeju ni rođeni Englezi a kamoli Vojvođani sa severa Bačke. Videćete da su veoma slatki i umiljati, sa neodoljivim gustim šiškama koje se brkaju sa snažnim rogovima ali za svaki slučaj, nemojte da pokleknete pred njihovim izgledom, jer možda upravo smišljaju neko novo bekstvo. Sreća je u tome što su im prve komšije sa leve strane podolska goveda i oni na njih pažljivo motre. Jedino kako bi ovi škotski gorštaci mogli da se prošunjaju jeste ako im pomognu lemuri koji se nalaze sa desne strane, znate već, majmunska posla.

S toga će i Vaša pomoć kada dođete u ZOO vrt Palić biti dobro došla, a najbolje ćete na njih motriti sa pasarele koja vodi iznad njihovog ispusta, jer oštrom oku sa visine niko još nije pobegao.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio