Priče iz Zoo vrta – Roda na četiri noge

Otkad postoje ljudi i verovanja, za rode kruži priča da na svet donose malu decu. Ova priča potekla je iz Evrope ali se roda kao simbol dolaska deteta na svet može pronaći u celom svetu. Kada bi roditeljima bilo teško da objasne svojoj deci kako su na svet došla, često bi pričali priču o velikoj, beloj rodi koja je u zavežljaju spustila bebu na krov kuće.

Deci to verovatno nije bilo teško da zamisle s obzirom na veličinu rodinog gneza i činjenicu da su se nekada često mogle videti na krovovima kuća. Svet je polako potisnuo ovog vesnika dobrih vesti nazad u divljinu i tek ponekad, zamaknemo li malo od grada i uputimo se prema barama i jezerima, možemo biti dovoljno srećni da na krovu neke stare kuće, ili na telefonskom stubu, ugledamo veliko gnezdo, a u njemu rodu kako ponosno, na jednoj nozi stoji i nadgleda svet. Međutim, da bi se do beba stiglo, potrebna je ljubav.

Jeste li nekada videli kako izgledaju rodine oči?

Kako drugačije objasniti tu lepotu osim rečima “vernost” i “ljubav”. Za rode se zna da su ptice koje se, nakon prvog parenja, vežu za svog partnera i ostaju uz njega sve do smrti. Jedna takva priča, upravo je aktuelna u zoo vrtu na Paliću. Mužjak rode stigao u prihvat 2019 godine, kao mlada ptica sa povređenim desnim krilom. Osoblje zoo vrta pomoglo je ovom unesrećenom momku ali se krilo nažalost nikada nije oporavilo, on je trajno onesposobljen za let. Godinu dana kasnije, u proleće 2020. godine kao mali, napušteni ptić izbačen iz gnezda, pristigla je i ženka rode. U zoo vrtu na Paliću dobila je svu ljubav i negu, a tokom njegovog oporavka i njenog odrastanja desila se ljubav, dva tužna početka ptičjih života pronašla su utehu jedno u drugome i naše rode su se zaljubile. Iako rode nemaju glasne žice i međusobno komuniciraju klepetanjem kljunova, ovaj zaljubljeni par to nije sprečilo da na sav glas objavi koliko se vole.

Pre 2 godine, po programu očuvanja zaštićenih ptica, ženka rode puštena je na spontano udaljavanje ali ona, i pored slobode koja joj je pružena, nije želela da ode bez svog para. Sada se svakodnevno posmatraju preko žice kaveza, a mlada ženka često odlazi na krov kuće “eland” antilopa i pokušava da napravi gnezdo.

Red je bio da se ovakva ljubav kruniše i srećnim krajem.

Zaposleni u zoo vrtu na Paliću pripremaju plan kako da se njih dvoje ponovo spoje i da im se omogući prilika da stvore svoje potomstvo. Pošto je ženka stalno na krovu objekta za “elande” antilope odakle ima pogled na aviarijum u kome se nalazi njen par, Uprava zoo vrta razmišlja o ideji da se na krov postavi platforma, na kojoj bi ženka mogla da napravi gnezdo. Problem predstavlja činjenica što platforma mora da ima pristup i za mužjaka sa slomljenim krilom, jer svaki pravi otac želi da bude kraj svoje porodice, a sa druge strane prilaz platformi mora biti onemogućen predatorima poput lisica i mačaka. Pošto su rode strogo zaštićene, odnosno spadaju u ugrožene vrste, iz palićkog zoo vrta poručuju da će učiniti sve što se može kako bi se pomoglo ovom mladom, zaljubljenom paru, bez doma da sviju svoje gnezdo, osnuju porodicu i pokažu svima da ljubav ne poznaje granice. Reprodukcija roda u zoo vrtu bila bi sjajna i zbog puštanja mladih u prirodu, nakon što odrastu.

Prava ljubav ne zna za prepreke, ne razume reči “ne mogu” i “neću”, pravu ljubav definišu odanost i vernost, privrženost da se ostane kraj dragog bića čak i onda kada je ceo sve na samo nekoliko mahanja krilima. Šta bi nam falilo da se malo ugledamo na rode, da naučimo nešto i od onih koji za reči ne znaju ali čija dela i tople oči govore mnogo više od bilo kakve priče.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio