Probni završni ispit za upis u srednje škole održaće se krajem marta u svim školama u Srbiji

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje u Vladi Republike Srbije Milan Pašić saopštio je da će probni završni ispit za upis u srednje škole biti održan 24. i 25. marta u svim školama u Srbiji.

Pašić je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da će učenici na teritoriji čitave države u petak, 24. marta, u 12 časova raditi probni test iz matematike, dok će u subotu, 25. marta, u 9 časova raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a istog dana u 11.30 časova test iz izbornog predmeta. Prema njegovim rečima, treći test podrazumeva testiranje iz jednog od pet ponuđenih predmeta (fizike, hemije, biologije, istorije i geografije) koji su osmaci izabrali do kraja decembra. Pašić je precizirao da je od 64.747 učenika osmog razreda ove godine, 38 odsto izabralo biologiju, što je najveći broj učenika, a slede geografija sa 29 odsto zainteresovanih osmaka, istorija sa 16, hemija sa devet odsto, dok se za fiziku odlučilo osam procenata od ukupnog broja đaka koji završavaju osnovnu školu.

Govoreći o bodovanju za upis u srednju školu, ministar je podsetio da je pravilnikom o programu završnog ispita definisano da 60 bodova nosi uspeh iz škole, iz šestog, sedmog i osmog razreda, dok 40 bodova nose testovi i to tako što je maksimalan broj bodova iz matematike i srpskog jezika po 14, a iz izbornog predmeta 12 bodova.

Foto: prosveta.gov.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio