Prošle godine u Srbiji otkriveno 1,3 miliona saobraćajnih prekršaja

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić predsedavao je sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, na kojoj je formirano telo čiji je zadatak unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji i pružanje punog doprinosa zaštiti učesnika u saobraćaju.

Zadatak ovog tela jeste da inicira i prati preventivne i druge aktivnosti u oblasti bezbednosti saobraćaja, usmerava i usklađuje aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, kao i aktivnosti u vezi sa unapređenjem bezbednosti saobraćaja. Ministar je istakao da su, i pored intenzivnih kontrola i preventivnog rada, na putevima u Srbiji stradale 553 osobe, što je povećanje u odnosu na prethodnu 2021. godinu. Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević precizirao je, predstavljajući izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima za 2022. godinu, da su se dogodile 33.233 saobraćajne nezgode u kojima su poginule 553 osobe. Prema njegovim rečima, posebno zabrinjava to što je prošle godine na putevima u Srbiji poginulo 13 dece, kao i podatak da je svako četvrto lice koje je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama mlađe od 30 godina.

Lakićević je naglasio da je saobraćajna policija tokom prošle godine dala svoj maksimum u kontroli saobraćaja, kao i da je otkrila više od 1,3 miliona prekršaja, što je najveći broj otkrivenih prekršaja od 2009. godine kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja a među otkrivenim prekršajima, 195.000 bilo zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, a više od 63.000 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio