Radioaktivni uređaj pronađen u prostoru za rezervni točak na graničnom prelazu Bezdan

Zahvaljujući činjenici da su detektori radioaktivnosti deo obavezne opreme svakog carinskog službenika, na izlazu graničnog prelaza Bezdan u subotu, 4. marta carinici su otkrili pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni točak jednog vozila, navodi se u jučerašnjem saopštenju Uprave carina.

Prilikom izlazne kontrole automobila nemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno sprovedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mere bezbednosti i zaštite. Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni točak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za merenje sastava matala, na koje je ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja odreagovao. Odmah je obaveštena inspekcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu bezbednost, koji su prema važećoj proceduri stupili u kontakt sa Institutom za nuklearne nauke Vinča, radi preduzimanja daljih mera. Nadležne službe su preuzele i obezbedile radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli u dalju nadležnost policija i tužilaštvo. Napominjemo da carinska služba za otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za merenje jonizujućeg zračenja.

Svi službenici koji su toga dana radili na pomenutom prelazu odmah su upućeni na lekarski pregled, bez obzira što nisu pokazivali nikave simptome izloženosti radijaciji.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio