Sedma decenija Otvorenog univerziteta u Subotici

Otvoreni univerzitet Subotica ove godine slavi 70 godina od svog osnivanja kao i 30 godina od osnivanja manifestacija „Festival evropskog filma Palić“ i „Međunarodnog festivala pozorišta za decu“, čiji je organizator i izvršni producent.

Univerzitet je osnovan 1953. godina kao „Radnički univerzitet“, i u to vreme je imao jednu jako važnu misiju u tadašnjem društvenom sistemu da se obrazuje zaposleno stanovništvo i da obezbedi sve ono što podrazumeva obrazovanje odraslih. Prošlo je 50 godina otkako je ta andragoška funkcija univerziteta bila i jedna od njegovih najvažnijih funkcija. – izjavio je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica pridodavši da je u tom periodu univerzitet bio i pionir u ostvarivanju različitih standarda u obrazovanju odraslih jer je kroz njegove programe prošlo više od 100.000 ljudi.

Od 1992. godine ustanova se transformiše u „Otvoreni univerzitet“ koji i danas posluje, uz postepeno menjanje poslovne politike jer je obrazovanje odraslih dobijalo sve manje na značaju, pa je i sam univerzitet sve više postajao kulturno obrazovna ustanova koja se početkom 2000.-ih okreće i projektnom menadžmentu kao jako bitnom sektoru.

Univerzitet je za sve ove godine ostvario zapažene rezultate i ostavio je dubok trag na više područja. Univerzitet je bio prvi koji je radio kurseve za računare, jezike, čak i nekoliko decenija pre pojavljivanja istih u privatnim sektorima. Jedno vreme je bio i ozbiljan rasadnik drugih udruženja i firmi koje su potekle od organske poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća, ali ono po čemu je univerzitet svakako najprepoznatljiviji jesu Festival evropskog filma Palić i Međunarodnog festivala pozorišta za decu. – rekao je Tatić dodavši da je preporod kulturne scene grada i njeno uključivanje u svetske tokove bila jedna od važnijih misija Otvorenog univerziteta.

Po svim ovim kriterijumima, Univerzitet je jedna od najbolje umreženih instutucija, ne samo u Srbiji, već i mnogo šire jer su nam oblasti koje radimo, a to su obrazovanje, kultura, projektni menadžment i prikazivačka delatnosti, omogućili da kontaktiramo sa jako mnogo pojedinaca i institucija, preduzeća širom sveta i možemo reći da imamo stotine takvih kontakata koji prave određeni benefit, ne samo za nas nego stvaraju i jednu povoljnu klimu za celu Srbiju. – naglasio je direktor Otvorenog univerziteta.

Bioskop koji posluje unutar univerziteta, kao i sam univerzitet, spadaju među najposećenija mesta u Subotici jer sve programe Otvorenog univerziteta godišnje poseti 70.000 posetilaca. Prema Tatićevim rečima, to ih obavezuje da godinu jubileja, a i budućnost posvete podizanju kvaliteta usluga.

Povodom obeležavanja ovih značajnih jubileja, Otvoreni univezitet je pripremio nekoliko aktivnosti koje će se realizovati 2023. a kojima će nastojati da predstavi segmente svog poslovanja i društvenog delovanja. Posetioci Otvorenog univerziteta će moći da pogledaju nekoliko izložbi posvećenih stripu, festivalima i projektima koje je Univerzitet realizovao, organizovaće besplatne informatičke kurseve za penzionere kao i popuste za ostale kurseve u svojoj ponudi, besplatne projekcije filmova za škole kao i radionice za decu tokom letnjeg raspusta, a i razne humanitarne akcije.

Po pitanju izgradnje novog hotela u Subotici, koji će biti „prvi komšija“ Otvorenom univerzitetu, njegov direktor Ilija Tatić kaže da se nada da, pre svega infrastrukturno, neće doći do oštećenja univerziteta prilikom izgradnje nove zgrade.

Ovo je zgrada sa početka 60.-tih godina, izgradilo se toliko poslovnih prostora u gradu, a naš prostor je i dalje pun zato što pružamo dobru uslugu, vodimo računa o stanarima i mislim da možda i nije loše da postoji još neka konkurencija, nadam se da neće štetiti našem poslovanju i mislim da ima prostora za sve. – rekao je Tatić.

Izložbeni prostor Otvorenog unizerziteta često se opisuje kao prostor koji je veoma posećen, ima odličnu rasvetu i dovoljno kvadrata za izlaganje ali se ponekad zamera što Otvoreni univerzitet nema svog kustosa koji bi taj prostor i uredio i koncipirao kada su u pitanju gostujuće izložbe.

Slažem se da je prostor veoma adekvatan i svako ko dođe i poseti bioskop, istovremeno ima priliku da pogleda i aktuelnu izložbu. Bilo bi sjajno da imamo nekoga ko može da dočekuje goste i provodi, makar organizovane grupe, ali sa druge strane ako izložba nije u našoj režiji, onda mi ne možemo da preuzmemo takvu obavezu. – izjavio je direktor Otvorenog univerzoteta, Ilija Tatić.

Ostaje da se nadamo da će ova kulturno obrazovna ustanova nastaviti jednako uspešno da posluje i u narednih 70 godina.

Naslovna foto: visitsubotica.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio