Startap akademija „OsnaŽena, ona može sve“ pokrenuta u Subotici

Osnaživanje žena u pravcu bavljenja privredom i razvijanja preduzetničkog duha jedan je od pravaca kojim se Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam bavi, a tim povodom u Subotici je danas, 24. marta pokrenuta startap akademija „OsnaŽena, ona može sve“ kojoj je prisustvovao i pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

Ove godine smo najveći iznos opredelili za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, u prvoj polovini godine krećemo u IT sektoru, jer danas ne možemo da govorimo da imamo veliku nezaposlenost ali imamo nedostatak radne snage u određenim oblastima, pre svega u IT-u. U drugoj polovini godine popunićemo prazninu u turizmu i ugostiteljstvu i imamo značajne zahteve za zapošljavanje ljudi, hoćemo da u budućnosti Sekretarijat što više bude okrenut ka zapošljavanju, jer ne možemo govoriti o privrednom razvoju naše zemlje ako nemamo kvalitetnu radnu snagu. – istakao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nernad Ivanišević uz dodatak da će sve aktivnosti Sekretarijata i ubuduće biti okrenute ka stvaranju kvalitetne baze radne snage na teritoriji Republike Srbije. Svi troškovi akademije podržani su od strane Pokrajine, a sekretar Ivanišević najavio je da će 29. marta biti raspisan konkurs za podršku ženskom preduzetništvu dok se u skorije vreme planira i raspisivanje konkursa „Dostupnost za sve“ koji će biti namenjen osobama sa invaliditetom a za koji je pokrajinska Vlada opredelila 40 miliona dinara.

Startap akademiju „Osnažena, ona može sve“ pohađaće 300 žena iz 10 vojvođanskih gradova. Akademija podrazumeva edukaciju žena iz oblasti preduzetništva, na koji način da se upuste u preduzetništvo, kao i edukacija iz menadžmenta za mikro mala i srednja preduzeća.

– Cilj startap akademije je da se žene osnaže, da se edukuju i da nauče koji su to početni koraci za otvaranje da li preduzetničke radnje ili društva ograničene odgovornosti. Akademija traje dva meseca, ima uživo predavanja u svih deset gradova i onlajn putem zoom aplikacije, a svečana dodela diploma je 10. aprila u skupštinskoj sali vlade Vojvodeine – kaže Indira Popadić, poslovni konsultant i mentor uz dodatak da su prva predavanja danas započeta za žene iz Subotice i Sombora dok su programom obuhvaćeni i Novi Sad, Temerin, Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Vršac, Sremska Mitrovica i Ruma.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio