Tradicionalno takmičenje u matematici i fizici održano u subotičkoj Gimnaziji

Povodom 14. marta, međunarodnog dana broja “Pi” u subotičkoj Gimnaziji “Svetozar Marković” juče je, po deseti put, održano tradicionalno takmičenje u matematici i fizici.

Ideja za ovaj praznik potekla je iz Amerike gde se, prilikom pisanja datuma, prvo piše mesec a potom dan u mesecu, pa se tako “14. mart” piše kao “3.14.”, koliko i iznosi broj “Pi”.

Takmiče se tri smera, prirodno matematički smer, IT smer i opšti smer. Svako odeljenje delegira po 5 učenika koji timski izrađuju te zadatke, 3 zadatka iz matematike i 2 zadatka iz fizike. – kaže Jasmina Dulić, profesor matematike u subotičkoj Gimnaziji i dodaje da će rezultati takmičenja biti poznati krajem meseca kada se proglašava i najbolja “Pi” ekipa od prvog do četvrtog razreda.

Gimnazijalci vole matematiku i fiziku, vole ovu vrstu takmičenja a mi pratimo savremene metode u organizaciji zato što se timski rad svugde vrednuje, i kod nas i u inostranstvu. Vole da rešavaju zadatke timskli i zajednički dolaze do rešenja, vole da rešavaju logičke zadatke, a ovi zadaci na takmičenju ne prate program nego su vezani za broj “Pi”. –  poručuje profesor Dulić. Maja Milović, učenica prirodnog smera 3/1 učestvuje prvi put na ovom takmičenju koje ocenjuje kao jako prijatno iskustvo.

Nas pet iz razerda smo se okupile kao jedan tim i sama ta saradnja je lepa, radimo zadatke i učimo nešto novo a i provodimo se. – kaže Milojević koja je još od malena veliki ljubitelj matematike.

Jovan Rudić Vranić je učenik trećeg IT odeljenja, a priprema se i za okružno takmičenje iz fizike za koju je pravi stručnjak.

Zadaci nisu bili teški ali samo morao da se setim formule, većinu vremena sam fotografski pokušavao da se setim formule. Radio sam fiziku jer mi bolje ide, a zadatke iz matematike su radili drugari iz tima. – kaže Rudić Vranić kojem želimo puno sreće na okružnom takmičenju iz fizike koje će se održati 18. marta

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio