U 999 seminara za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola pohađalo 11.500 ljudi

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a pukovnik policije Slaviša Lakićević izjavio je juče, povodom 1000. seminara za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog nesavesne vožnje, da se organizovanjem ovih seminara direktno unapređuje bezbednost saobraćaja.

U prethodnih 999 seminara 11.500 vozača pohađalo seminar govori o tome koliko je vozača koji ne poštuju saobraćajne propise. Lakićević je naglasio da je 38 procenata vozača izgubilo vozačku dozvolu jer su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, a 14 procenata zbog prekoračenja dozvoljene brzine. Tu je i podatak da je u 2022. godini gotovo 70.000 takvih vozača isključeno iz saobraćaja. Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da je prošle godine zabeležen rekordan broj prekršaja u Republici Srbiji a zahvaljujući Zakonu o bezbednosti saobraćaja iz 2009. godine, uvedeni su kazneni poeni i onaj ko prikupi 18 kaznenih poena u roku od dve godine, gubi vozačku dozvolu. Jedini način da se vozačka dozvola vrati, jeste da se pohađa ovakav seminar, nakon čega se polaže ispit.

Tek onaj koji je položio ispit ima pravo da vrati vozačku dozvolu. Do sada je to učinilo 11.000 vozača. Alkohol je najčešći razlog, kada su u pitanju prekršaji zbog kojih se izgubi vozačka dozvola, a zatim prekoračenje dozvoljene brzine.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio