U maju moguće povećanje cena struje za 8% i gasa za 10%

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je juče da je zbog geopolitičkih dešavanja trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža u 21. veku i da zato Vlada Srbije ulaže dodatna sredstva kako bi naš energetski sistem funkcionisao nesmetano, što je i bio slučaj tokom zimske sezone.

U saopštenju se navodi će cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Srbiji i posle korekcije 1. maja ove godine ostati jedne od najnižih u Evropi. Reč je o najnižoj mogućoj korekciji cena struje (osam odsto) i gasa (deset odsto), koja je deo aktuelnog stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za približno 250 dinara. Cene električne energije i gasa za domaćinstva u Srbiji ostaće i dalje među najnižima u Evropi, i to pre svega zbog dotacija države, koja želi da obezbedi nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana.

U saopštenju se podseća i na to da su u periodu oktobar–januar 2022/23. godine građani ostvarili uštedu električne energije od 10 odsto, i dodaje da će država nastaviti da subvencioniše unapređenje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio