U subotu 11. marta „Otvoreni dan“ za sve srednjoškolce u VTSŠ u Subotici

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici u subotu 11. marta organizuje manifestaciju „Otvoreni dan“ kojom pruža priliku svim zainteresovanim srednjoškolcima da se detaljnije upoznaju sa radom ove ustanove.

Veliki broj inženjera tehničko tehnoloških nauka koji su zaposleni u mnogim kompanijama Subotice i šire školovao se baš u ovoj školi. Svojim idejama i inovacijama oni danas doprinose razvoju ali i unapređenju svoje društvene zajednice i zato je od velikog značaja što u našem gradu imamo mogućnost da obrazujemo kadrove inženjerske struke koja je najtraženija u indusriji u proteklih nekoliko godina i koja je u deficitu. – istakla je Milanka Kostić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulture naglasivši pritom da studenti Subotice mogu da računaju i na podrušku Grada koji iz svog budžeta svake godine opredeljuje sredstva za stipendiranje 100 studenata putem konkursa. Škola ujedno nudi i mogućnost usavršanja kroz stručnu praksu tokom koje se stiču potrebna znanja, veštine i kompetencije na osnovu kojih, nakon završetka studija, mladi mogu lakše pronaći i zaposlenje.

Otvoreni dan pruža mogućnost budućim studentima, ali i roditeljima da u neformalnom druženju sa profesorima upoznaju način rada VTŠ.

Što se tiče kompanija, mi imamo zaključeno više desetina Sporazuma o saradnji koji između ostalog uključuju i mogućnost obavljanja stručne prakse. To su većinom kompanije iz uže ali i šire regije, mahom su to kompanije u industrijskoj zoni, kompanije koje se bave informacionim tehnologijama u gradu i kompanije koje posluju u Subotici, a nisu u industrijskoj zoni – izjavio je za „LovaLova“ portal, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici prof. dr Igor Firstner.

Otvoreni dan traje od 10 do 14 časova.

Nakon svečanog otvaranja, prisutni će imati mogućnost da se upoznaju sa studenstskim parlamentom i stipendistima, moći će pogledati laboratorije i opremu, čak i da isprobaju neke eksperimente koji se obavljaju u svakodnevnom edukativnom procesu. – rekao je pomoćnik direktora VTŠ Subotica prof. dr Zlatko Čović.

Predstavnica Studentskog parlamenta VTŠ Sara Babić pozvala je sve srednjoškolce da upoznaju svoje buduće kolege i okuse studentski život. U izjavi za „Lovalova“ portal, ova studenkinja je naglasila da je odabir VTŠ bila jedna od najboljih odluka u životu.

Imala sam puno prilika za takmičenjem, išla sam na razmenu studenata u Budimpeštu, dobila sam stipendiju u Studija Prezentu, upoznala sam razne kompanije poput Inspira grupe, učestvovala sam u volonterskim danima „IT Subotica 2030“ gde sam mogla da obilazim kompanije u gradu, sa učenicima srednjih škola. Mislim da je jedina stvar, u čemu bi škola mogla da se unaporedi, dolazak studenata koji su jednako toliko zainteresovani koliko sam i ja i koji toliko žele da rade. Sa profesorima sam jako zadovoljna, do sada nisam imala ovako dobru profesoricu matematike, a kada sam se upisala u školu nisam znala ništa o informatici. Profesori su me skroz od početka, od svih osnova, upoznali sa jako puno stvari. – istakla je predstavnica Studentskog parlamenta VTŠ Sara Babić.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio