Uhapšen Subotičanin zbog sumnje da je utajio oko 120 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su Z. C. (1968) zaposlenog u preduzeću „Febro plan“ iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja u pomaganju.

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćen i J. O. (1964) odgovorno lice „Febro plana“ zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja i pranje novca, a koji se nalazi u Pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Kraljevu. Sumnja se da je J. O. od 2018. do 2021. godine, u nameri izbegavanja poreskih obaveza po osnovu poreza na dobit pravnih lica, uz pomoć Z. C. sačinjavao lažne račune većeg broja preduzetničkih radnji iz Loznice i Subotice, koje je evidentirao u knjigovodstvo preduzeća „Febro plan“ kao prave. Na ovaj način je, kako se sumnja, umanjio oporezivu dobit ovog privrednog društva u ukupnom iznosu od 120.152.667 dinara, kao i izbegao plaćanje poreza u iznosu od 18.022.900 dinara za koliko je oštetio budžet Republike Srbije.

Kako se sumnja, J. O. je uz pomoć Z. C. kontrolisao i faktički upravljao ovim preduzetničkim radnjama, a novac stečen poreskom utajom, lično ili posredstvom Z. C. podizao je na bankomatima platnim karticama preduzetničkih radnji. Z. C. je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden nadležnom tužilaštvu u Kraljevu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio