Uskoro kraj radova na bušenju prvog bunara za pijaću vodu u Čantaviru

U mesnoj zajednici Čantavir provode se kraju radovi na bušenju prvog od ukupno dva bunara koji će za otprilike 3000 domaćinstava lokalnog stanovništva obezbediti svežu, pijaću vodu. Rok za izvođenje radova je 240 dana, a nakon dobijanja hidrogeoloških dozvola i kontrole kvaliteta vode, očekuje se da će tokom maja ili juna, ovi bunari biti pušteni i u rad.

U poslednje dve godine pripremljena je projektno – tehnička dokumentacija za izradu dva bunara, dobijene su dozvole, a u prvoj fazi jedan bunar je izbušen i radovi se privode kraju. Ovaj vodozahvat snabdeva pijaćom vodom naselja Čantaviš i Bačko Dušanovo i veoma je bitno da snabdevanje naselja bude stabilno. – izjavila je Hargita Erči, član Gradskog veća zadužena za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje dodajući da je finansijer ovog projekta Grad Subotica koja je iz svoj budžeta opredelila 20.000.000 dinara za izvođenje radova.

Čantavir ima pet aktivnih bunara koji su bušeni početkom ’90. godina, a njihov životni vek je 30 godine, s toga dva nova bunara dolaze u pravo vreme.

Imali smo dosta dobru zimu, radovi su bili konstantni i privodi se kraj opremanja bunara u Čantaviru. Nov bunar je izbušen na 124 metra, iz dva vodena sloja dobijamo vodu koja se nakon dezinfekcije distribuira potrošačima. – istakao je Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ uz napomenu da, nakon opremanja bunara na red dolazi ispiranje, kontrola i dezinfekcija vode, a kada svi parametri budu u normali, bunar se pušta u zajednički distributivni sistem, što će najverovatnije biti tokom maja ili juna tekuće godine, nakon dobijanja hidrogeoloških dozvola.

Mesna zajednica Čantavir ima oko 47 km vodovodne mreže, što znači da je pokrivenosti između 70 i 80%, a po Šugarovim rečima ostaje još oko 10 km vodovodne mreže koje bi trebalo pokriti.

Predsednik Saveza mesne zajednice Čantavir Atila Andraš Đuričin zahvalio se nadležnima u Subotici koji misle na stanovništvo Čantavira i brinu da svi imaju kvalitetnu pijaću vodu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio