Uvoz i izvoz prilično izjednačeni – zkaljučak je današnje sednice Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore održane u Subotici

Regionalna privredna komora Severnobačkog upravnog okruga održala je danas 16. marta, 6. sednicu Parlamenta privrednika na kojoj su predstavnici Ministarstva privrede Republike Srbije – Sektora za investiciona ulaganja i Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i predstavnici Fonda za razvoj Republike Srbije i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, prezentovali otvorene pozive i programe podrške privredi.

Bruto domaći proizvod za 2021. godinu na regionu Vojvodine odskočio je za 13,91%. Nemamo analitiku prema teritorijalnim jedinicama u okviru AP Vojvodina. Spoljno-trgovinska robna razmena regiona je u 2021. godini dostigla nivo od 3 milijarde eura u prometu, pri čemu su uvoz i izvoz prilično izjednačeni. Zbog strukture regiona pokrivenost uvoza izvozom u 2022. godini 98,7%, što znači da imamo manji deficit. Ukupno indeks rasta izvoza na regionu je 126,8 a indeks rasta uvoza je 128,8, odnosno prisutno je povećanje od preko 25% u oba segmenta. Gro ovog prometa otpada na teritoriju grada Subotice, tačnije 72,6% u izvozu i 77,2% u uvozu. – izjavio je mr Nebojša Ševo, koordinator za industriju u Regionalnoj privrednoj komori naglasivši da su zemlje partneri gde najviše izvozimo, već tradicionalno Nemačka, Mađarska Austrija i Italija, a što s tiče uvoza najviše se sarađuje sa Nemačkom, Kinom, Mađarskom i Italijom.

Procene koje je izdao Republički zavod za statistiku govore da je u svim jedinicama Severnobačkog upravnog okruga i Severnobanatskog upravog okruga, tj. u Kanjiži, Senti i Adi zabeležen pad broja stanovnika.

Sa druge strane imamo situaciju da ceo region beleži pad broja nezaposlenih, porast broja zaposlenih a region beleži i porast prosečnih zarada. – rekao je Ševo.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio