Vlada izdvojila oko 60 milijardi dinara za povećanje subvencija poljoprivrednicima

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković izjavila je da je država izdvojila približno 60 milijardi dinara za povećanje subvencija poljoprivrednicima u skladu sa Uredbom o izmenama i dopuni Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu.

Prema njenim rečima, na osnovu ove uredbe, koju je Vlada donela na sednici održanoj 16. marta, subvencije za mleko će se povećati sa 10 na 15 dinara, po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, a za kupovinu steone junice na 170.000 dinara. Ukoliko se poljoprivrednici odluče da ostave žensko tele, onda dobijaju četiri puta po 25.000 dinara kvartalno dve godine, a kada je reč o svinjogojstvu, povećan je iznos po grlu sa 15.000 na 18.000 dinara, a za nazimice sa 18.000 na 22.000 dinara. Isto tako, subvencija po hektaru sada iznosi 6.000 dinara i dodatno 3.000 dinara za gorivo. Tanasković je ujedno podsetila i da je počela prijava u novi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), navodeći da je za dva meseca eID broj preuzelo 236.000 poljoprivrednih gazdinstava. Prema njenim rečima, novi sistem će, pre svega, uštedeti vreme, a poljoprivrednici od juče po prvi put mogu da provere stanje svog gazdinstva na kompjuteru ili telefonu.

Ministarka je apelovala na poljoprivrednike da isprave sve što nije tačno, a stoji u registrima, bilo da se radi o parcelama ili o registru životinja koji se vodi kod Uprave za veterinu, jer poljoprivrednici moraju da imaju ubačen i broj poljoprivrednog gazdinstva, pored broja koji inače stoji u registru.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio