Za završetak radova obe faze na OŠ Miroslav Antić izdvojeno 6,5 miliona dinara

Predsednik Skupštine Grada Subotica dr Balint Pastor, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček, i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš posetili su juče, 9 marta OŠ „Miroslav Antić“ na Paliću, povodom završetka druge faze radova na zameni prozora na zgradi škole.

Ovaj projekat, kao i nekoliko ranijih, finansirani su sredstvima opredeljenim na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

U Osnovnoj školi “Miroslav Antić” okončani su radovi druge faze u rekonstrukciji zgrade, konkretno zamena prozora. Naglašavam da se radovi ne mogu uraditi odjednom jer Pokrajinski Sekretarijat treba da vodi računa o više stotina škola na teritoriji Autonomne Pokraijne Vojvodine. Zahvaljujući Pokrajinskom Sekretarijatu, završeni su radovi u ovoj školi, u visini od 2.500.000 dinara u ovoj fazi, i 4.000.000 dinara u prethodnoj fazi. – izjavio je Balint Pastor, predsednik Skupštine Grada Subotica dodavši da su, pored ove škole, prethodne godine radovi izvršeni u još nekoliko subotičkih osnovnih škola, konkretno u OŠ “Hunjadi Janoš” u Čantaviru i OŠ “Majšanski put” i OŠ “Sečenji Ištvan” u Subotici.

Pastor je podsetio i da je u toku ovogodišnji konkurs nadležnog Pokrajinskog Sekretarijata na koji sve škole na području Autonomne Pokrajine Vojvodine do 17. marta mogu podneti prijavu za konkurs i na taj način obezbediti sredstva za renoviranje školskih objekata.

Projekat obnove školskih objekata Pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice traje već sedam godina. Svake godine uspevamo da povećamo iznos koji je na raspolaganju u pokrajinskom budžetu za ove namene ali i sa tim povećanjima ovaj posao ne možemo reći da je završen. Svake godine treba iznova raditi i kontinuirano ulagati u školske objekte na teritoriji AP Vojvodine. Škola na Paliću je dobar primer prakse kako treba raditi, jer godinama konkurišu kod nas u Sekretarijatu i dobijaju sredstva za obnovu različitih delova škole. Ove godine je obnovljen deo fasadne stolarije i to je veoma bitno, ne samo zbog estetike već i zbog energetske efikasnosti dela zgrade. – izjavio je Sakalaš istakavši da trenutno u Sekretarijatu imaju raspisane konkurse od kojih se deo odnosi na rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju školskih zgrada koji je trenutno je raspisan na 175.000.000 dinara.

Osnovne škole su tu zastupljene sa 121.000.000 dinara. Poret toga imamo i konkurs koji se odnosi na projektno tehničku dokumentaciju koja je u mnogim slučajevima preduslov da bi škola izvodila neke radove. – poručio je potpredsednik Pokrajinske Vlade uz podsećanje da Sekretarijat ima i otvorene konkurse koji se odnose na programe i projkte na koje mogu da se prijave ne samo škole i ustanove već i civilna društva.

Sakalaš je najavio i konkurs koji će biti raspisan 22. Marta, a koji se odnosi na bezbednost učenika u školi. – Pokrajinski Sekretarijat radi na prevenciji i zato je bitno da škole prate konkurse kako bi im obezbedili sredstva za rad sa učenicima na ovu temu. – zaključio je pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Direktor OŠ “Miroslav Antić” na Paliću, Marta Šereš, izjavila je da su ovi projekti bili jako važni za školu jer je zgrada stara 50 godina i stari prozori su već izgubili funkciju, izolacija je bila loša, a ispod prozora se nalazio materijal sa azbestom koji je bio štetan po zdravlje.

Ove godine ćemo konkurisati za zamenu ostatka prozora na 6 učionica, i zamenu prozora u školskom holu, biblioteci i u kancelarijama. Osim toga, priortitet su i sportski tereni koji bi, kada se renoviraju, lakse motivisali decu na zdrav način života. U toku prošle godine uzet je i novi nameštaj, organizovan je letnji kamp i obnovljen je školski sajt. – rekla je direktorica Šereš naglasivši da se na ovakav način može podići nivo obrazovanja i ulepšati okolina škole “Miroslav Anitć” koja trenutno broji 469 đaka i 69 radnika.

Foto: dr. Pastor Balint/facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio