Generalni sekretar Svetske carinske organizacije posetio horgoški granični prelaz

Generalni sekretar Svetske carinske organizacije (SCO), Kunio Mikurija, boravi u dvodnevoj, zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Direktor Uprave carina Branko Radujko zahvalio se prvom čoveku Svetske carinske organizacije na poseti i velikoj podršci na odlučnim reformskim merama koje srpska carina sprovodi tokom poslednjih godina, težeći najvišim standardima carinskog poslovanja.

Srbija je napravila veliki napredak u reformi carinske administracije, to su prepoznale sve međunarodne institucije, a Ministrastvo finansija i Vlada kao i Svetska carinska organizacija nastaviće da pružaju stručnu i tehničku podršku na putu digitalizacije i reformi carinske administracije u Srbiji – složili su se ministar finansija i potpredsednik u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i generalni sekretar Svetske carinske organizacije Kunio Mikurija.

Zvaničnici su posetili i granični prelaz Horgoš, jedan od najvećih i najfrekventnijih prelaza na severu zemlje. Pored obilaska rekonstruisanog putničkog prelaza i radova koji su u toku na teretnom prelazu, prvi čovek svetske carinske organizacije razgovarao je i o rešenjima za smanjenje dužine čekanja teretnih i putničkih vozila na izlasku iz Srbije, odnosno ulazu u Mađarsku, i pohvalio je napredak koji Uprava carina Srbije postiže u modernizaciji službe.

Prilikom obilaska graničnog prelaza Horgoš, Mikurija je istakao da je pomak očigledan u nekoliko oblasti koje su od posebnog značaja i deo su vizije Svetske carinske organizacije o carini u 21. veku. Reč je prvenstveno o napretku u digitalizaciji carinskih postupaka, integrisanom upravljanju granicom i razvoju analize rizika.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio