Najveći prioriteti carine Srbije digitalizacija i razvoj ljudskih resursa

Digitalizacija i razvoj ljudskih resursa dva su najveća prioriteta carine Srbije u narednom periodu. – izjavio je direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko na sastanku rukovodstva Uprave carina i upravnika carinarnica sa generalnim sekretarom Svetske carinske organizacije Kuniom Mikurijom koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.


Foto: uprava carine

Otkada je otvoreno poglavlje 29 – Carinska unija uspeli smo da potpuno usaglasimo Carinski zakon i druge carinske propise i procedure sa regulativom Evropske unije, a u međuvremenu smo pokrenuli proces digitalizacije i u naredne tri godine svi procesi koji se odvijaju na carini biće potpuno digitalizivani – izjavio je Radujko za agenciju Tanjug i dodao da će to privredi i građanima pojeftiniti troškove i olakšati život.

Prema njegovim rečima, carina s druge strane ostaje privržena i fokusirana na prikupljanje budžetskih prihoda iz uvoza. Generalni sekretar Svetske carinske organizacije Kunio Mikurija za Tanjug je istakao da je u Srbiji imao veoma dobre razgovore sa političkim vođstvom, poslovnom zajednicom i predstavnicima carine. Prilikom posete graničnom prelazu Horgoš Mikurija je rekao da je video kako funkcioniše carinska služba i da su carinici veoma motivisani, što prema njegovim rečima pokazuje da su svi elementi za modernizaciju i reformu carine spremni, te da je siguran da Svetska carinska organizacija može da pomogne carini Srbije da postane dobar primer za sve u regionu. U modernizaciji, posebno mesto ima digitalizacija koja bi trebalo da se završi do kraja 2026. godine.

Foto Tanjug – Siniša Kopunović

Investiranjem u IT sisteme i ljudske resurse može više doprineti dobrobiti celog društva. Tada dobijaju svi, na jednoj strani carina koja sa ponosom služi državi, na drugoj poslovna zajednica koja ima bolje poslovno okruženje, a na kraju i Vlada Srbije – rekao je Mikurija za Tanjug, a prenosi Uprava carina Srbije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio