Prezentacija radova u okviru „Kreativne akademije“ na Otvorenom univerzitetu

Otvoreni univerzitet Subotica predstavio je juče, 04. aprila prezentaciju radova nastalih u okviru projekta “Kreativna akademija” koji se realizuje kroz program Erasmus + sa partnerskim organizacijama iz Velike Britanije, Grčke i Belgije.

Pandemija COVID-19 je u velikoj meri uticala na kulturni i kreativni sektor širom Evrope, odatle i potreba da se unapredi razvoj preduzetničkih i kreativnih veština mlade generacije kako bi se stimulisale inovacije i kulturni i kreativni sektor postao otporniji. Radovi su nastali kroz pilot program realizovan u Ekonomskoj srednjoj školi “Bosa Milićević” iz Subotice i Školi za dizajn “Bogdan Šuput” iz Novog Sada i predstavljaju rezultat zajedničkog rada profesora, kreativnih profesionalaca i učenika. Učenici trećeg razreda obrazovnog profila Turističko-hotelijerski tehničar prezentovili su svoje radove na temu “Promocija lokalne turističke ponude”, dok su učenici prvog razreda škole “Bogdan Šuput” izložili svoje grafičke radove.

Suština programa je da spaja neke elemente umetničkog, preduzetničkog i kreativnog obrazovanja i taj program nastavnici sprovode sa kreativnim profesionalcima, realizuju ga u učionici. U ova dva pilot programa učestvovala su tri nastavnika, tri kreativna profesionalca i ukupno 40 dece. S obzirom da je kreativni sektor veoma širok pojam, gledali smo da izbor kreativnog profesionalca prilagodimo struci koji deca pohađaju. – kaže Čila Nemet, projekt menadžer Otvorenog univerziteta uz objašnjenje da su u Ekonomskoj srednjoj školi učenici turističko-hotelijerskog smera radili sa kreativnim profesionalcima iz polja marketinga i napravili prezentaciju o Subotici i Paliću, dok su se učenici iz Novog Sada opredelili za grafičke radove pa su pravili “storyboardove” sa jednim umetnikom. Izložba svih 10 radova je postavljena u holu Otvorenog univerziteta narednih nedelju dana.

Učenici turističko-hotelijerskih tehničara treće godine su učestvovali u izradi projekta i radu na Kreativnoj akademiji. S obzirom na njihovu specifičnost usmerenja, dogovor je bio da uskladimo marketinške aktivnosti i digitalni marketing i kreativnost u kreativno preduzetništvo i kao takvi odlučili smo da prikažemo Suboticu i Palić. Deca su u periodu od 7-8 nedelja radila raznorazne načine prikaza, što na Instagramu, što na Tik-Toku, što na Fejsbuk stranici da bi na kraju rezultat bio izrada web prezentacije za svaki podprojekat. – ističe Ivana Ćirić, nastavnik ekonomske grupe predmeta u Ekonomskoj srednjoj školi “Bosa Milićević” iz Subotice i napominje da će pomenute stranice na portalima nastaviti sa radom jer je pred Ekonomskom srednjom školom još jedan projekat sa Otvorenim univerzitetom.

Kada je u pitanju Školi za dizajn “Bogdan Šuput” iz Novog Sada, 12 đaka sa prve godine grafičkog dizajna radilo je “storyboardove” sa Kreativnom akademijom.

Imali smo radionice gde su oni razvijali svoje ideje, neke priče su čak i njihove priče koje oni osećaju ili je nešto što su prošli, a neke priče su iz postojećih filmova, serija ili nečega što je njima jako drago. Oni su veoma zadovoljni ovom van nastavnom aktivnošću kako bi izašli iz sfere škole i videli šta je to što još mogu da urade. – poručio je profesor Školi za dizajn “Bogdan Šuput” iz Novog Sada, Dejan Ilić.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio