Priče iz ZOO vrta – Prvomajski praznik

Navika većine Subotičana ali i gostiju iz okolnih gradova i regiona jeste da Prvomajske praznike provedu na Paliću, u poseti ZOO vrtu. Par slobodnih dana i lepo vreme odličan su razlog da prošetamo po 2,5 kilometra staza u ZOO vrtu, uživamo u brižljivo uređenim parkovima i cveću i pre svega razgledamo kolekciju životinja od preko 500 primeraka i više od 100 životinjskih vrsta koje u njemu borave. Rukovodstvo i radnici palićkog ZOO vrta odlučili su da svoju inače široku ponudu sadržaja obogate još nekim aktivnostima koje će biti aktuelne tokom Prvomajskih praznika.

Svake godine oko 20.000 posetilaca obiđe sa svojim prijateljima, porodicom ili gostima ZOO vrt na Paliću kako bi uživali u prirodi, biljkama i naravno životinjama. Zato će ZOO vrt tokom Prvomajskih praznika raditi produženo, od 8:00 do 20:00 časova kako bi se izbeglo stvaranje gužvi. Cena karata ista je kao i svakog drugog dana u godini, ali je osmišljen znatno bogatiji program koji je za sve posetioce besplatan. Cena opšte karte je 400 dinara, karte sa popustom za decu od 5 do 15 godina i za penzionere su 300 dinara dok deca do 5 godina ne plaćaju ulaz, a tu je porodična karta za mamu, tatu, seku, i batu, tj za dve odrasle osobe sa decom koja košta 1000 dinara. Deset ovakvih karata čitaoci “LovaLova portala” moći će da osvoje i u današnjoj nagradnoj igri.

Program će trajati četiri praznična dana, u vremenu od 9:00 do 18:00 časova, a biće nastavljen i svakog vikenda do kraja letnje sezone. Program počinje u 9:00 časova kod volijere mrkog medveda kojeg Subotičani znaju kao “Medeni”, prve volijere na ulazu u ZOO vrt, od 10:00 časova hraniće se eland antilope u njihovom ispustu, u 12:00 časova timaritelji će da hrane kamile, sa staze za posetioce tako da će svi prisutni biti što bliže životinjama, u 13:00 časova je hranjenje majmuna na tri majmunska ostrva sa patasima, kapucinerima i lemurima, ovaj program uvek bude najzanimljiviji za decu, u 14:00 časova na dečijem igralištu su uvek atraktivne kozice, a u 15:00 časova smo ubacili jedan dodatni program u EKO centru. Hraniće se zmije, mekano – oklopna kornjača i vrste malih majmuna koji su tamo smeštene. U 16:00 časova će biti hranjenje papagaja, a u 18:00 završavamo sa merkatima. – nabraja Sonja Mandić, direktor palićkog ZOO vrta. Svi posetioci vrta imaće priliku da posete i novog, mladog lavića koji će naizmenično po danima, svoju volijeru deliti sa lavicama.

Sva četiri dana praznika, u kongresnoj sali pored volijere za afričke lavove, izložbu slika i radova slamarki udruženja “Matija Gubec” organizuju umetnici, od 9:00 do 19:00 časova. Nekoliko umetnika će svoje radove izlagati, govoriti o njima ali će i slikati na licu mesta pa će svi zainteresovani posetioci moći da vide kako jedna slika nastaje.

Biolog zoo vrta Jelena Toljagić osmislila je edukativnu izložbu koju inače građani nemaju prilike da vidi jer se ona prikazuje samo u okviru predavanja za školsku decu i nije uobičajeno otvorena za sve posetioce, međutim ova četiri dana biće dostupna svima. Takođe od 9:00 časova ujutru do 19 časova biolog ZOO vrta će sa volonterima, veterinarskim tehničarima hemijsko-tehnološke srednje škole izlagati eksponate i odgovarati na pitanja vezana za životinje, a posetioci će imati priliku da bliže vide, dodirnu i osete različite kljove, lobanje, jaja, kože, krzna različitih vrsta životinja.

Prvi put ove godine, u saradnji sa JKP “Čistoća i zelenilo”, tj sa gradskim azilom za napuštene životinje, organizujemo i postavku i komparativnu izložbu fotografija “Priče iz prihvatilišta za napuštene pse i mačke” koju smo pokušali da povežemo sa našom delatnošću na taj način što će istovremeno biti izložene fotografije kućnih ljubimaca koji su dostupni građanima za usvajanje, a sa druge strane učionice biće fotografije zaplenjenih životinja i plakati iz velike CITAS kampanje je pod nazivom “Da li ti izgleda da mi je mesto u kući? – poručuje Mandić i dodaje da će ova izložba ujedno biti apel istinskim ljubiteljima životinja da pažljivo biraju svoje kućne ljubimce i da ukoliko žele kućnog ljubimca najbolje izaberu nekog od napuštenih pasa i mačaka iz gradskog prihvatilišta ili drugih gradskih udruženja. Ova izložba održaće se u trećoj učionici ZOO vrta.

Veoma je važno napomenuti da svi iz ZOO vrta Palić apeluju na sve posetioce da životinje, radi njihove dobrobiti, ne hrane poslasticama kao što su kokice, smoki, čips, čokolada i slično.

Svaka od životinja će probati to što joj se baci, ali ne iz razloga zato što je gladna ili željna već zato što takve grickalice imaju ukus koji je zanimljiviji od jabuka, drugog voća ili povrća koje su mnogo zdravije. Treba razmišljati i o tome da majminčić koji je težine 300 grama, kada pojede nekoliko smokija biće nahranjen za to popodne i neće želeti da jede ono što bi inače trebao da jede i što je za njega zdravo. Sve životinje veoma lako razvijaju i dijabetes koji može dovesti do drugih problema, tako da najljubaznije molimo sve goste da životinje ne hrane već da hranjenje prepuste nama. – kaže nam direktor palićkog ZOO vrta uz dodatak da,iz istog razloga, svu ambalažu i otpatke treba bacati u za to namenjene korpe, a treba voditi računa i o balonima jer oni najčešće završe u krošnjama drveća ili na objektima.

Oko 80 volontera, budućih veterinarskih tehničara iz hemijsko tehnološke srednje škole moći će da daju sve dodatne informacije o životinjama koje ujedno i čuvaju na oko 15 punktova. Volonteri će biti u majicama ZOO vrta i nosiće nalepnice sa imenom, a svi posetioci moći će da im postave pitanja vezana za životinje pored čijih volijera se volonteri nalaze. Takođe je za sve goste otvoren i “Avantura park” u kojem rade instruktori sa planinarskim licencama pa će tako i odrasli i deca moći da koriste programe parka, tačnije poligon sa platformama.

Sve posetioce Zoo vrta očekuju i novopristigle životinje vrta – galago majmuni koji su smešteni u EKO centru, a sa pasarele kod jelena lopatara mogu da se vide i novi axis jeleni, a tu je i novi šator – obejkat za lemure koji se nalazi kod škotskih goveda. “Ako nam bude lepo vreme, Subotičanima poseban poziv za dolazak u ZOO vrt ne treba.” – kaže optimistično Sonja Mandić, direktorka palićkog ZOO vrta u nadi da će nas lepo i toplo vreme zaista poslužiti i dozvoliti nam da posetimo Zoo vrt Palić i njegove stanovnike.

Program obeležavanja Prvomajskih praznika u ZOO vrtu:

  • 09:00 – 19:00 – Edukativna izložba, “Kome ovo pripada“ – izložba eksponata iz ZOO Vrta – jaja, lobanje, kože, kljove, pera i krzna, IPA učionica.
  • 09:00 – 19:00 – Izložba slika u objektu EAR kod lavova.
  • 09:00 – 19:00 – Izložba fotografija „Priče iz prihvatilišta za napuštene pse i mačke“, kod žirafarnice.
  • 09:00 – 18:00 – Hranjenje životinja.
  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio