Ratari u Subotici dobili 11 novih meteorološih stanica

Subotički ratari dobili su značajnu pomoć u vidu 11 meteoroloških stanica koje imaju mogućnost da putem telefonskih kartica šalju podatke o vremenskim prilikama, a ovakve informacije značajne su, pre svega radi planiranja radova koje će zemljoradnici obavljati. Ove stanice predstavljaju donaciju koju je naš grad, uz još tri lokalne samouprave, ostvario kroz regionalni projekat Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kako objavljuje Politika, meteorološke stanice su postavljene na državnom zemljištu, u raznim područjima oko Subotice i sakupljaće sve bitne klimatske parametre kao što su količina padavina, prosečna, minimalna i maksimalna temperatura, brzina vetra, relativna vlažnost vazduha kao i temperatura i vlažnost zemljišta, rade na automatskom principu i imaju solarno napajanje što ih čini posebno pogodnim. Svi prikupljeni podaci dostupni su poljoprivrednicima putem platforme “Agrolajf” i internet sajta ”Fildklimat”. Osim uvida u meteorološke prilike, sajt svojim podacima pruža i mogućnost bolje sistematizacije poljoprivrednih radova, proračunavanje pojave štetočina i vođenja “knjige polja” u svrhu planiranja i praćenja svakodnevnih aktivnosti u agrarnoj proizvodnji.

Vođenje “knjige polja” za sada nije zakonski obavezno jer softverska podrška još uvek nije u potpunosti obezbeđena ali je ažuriranje evidencije olakšica svakom zemljoradniku jer pruža jasan pregled uloženih sredstava, obavljenih radova i poslova koje je tek potrebno podmiriti.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio