Subotica bila domaćin „Pažljivkove smotre“ o bezbednosti u saobraćaju

Subotica je danas, 26. aprila bila domaćin druge regionalne “Pažljivkove smotre” o bezbednosti u saobraćaju, kojoj su pored subotičke dece, prisustvovali i mališani predškolskog uzrasta i đaci prvog i drugog razreda iz Ade, Bečeja, Kanjiže i Čoke, pobednici sa opštinskih smotri. Događaj je upriličen u Dečjem pozorištu u Subotici.

Pažljivkova smotra je projekat osmišljen pre 5 godina i iz godine u godinu se razvijao, a sve veći broj lokalnih samouprava nam je istupao u realizaciji aktivnosti na povećanju bezbednosti dece u saobraćaju. Deca su se nadmetala u određenim igrama koje smo prilagodili njihovom uzrastu, predškolcima 2 igre, a prvi i drugi razred po 3 igre. Poenta je vršnjačka edukacija, da podignemo nivo bezbednosti dece u saobraćaju. Uz igru i druženje deca obnavljaju određena znanja koja imaju o bezbednom ponašanju u saobraćaju i usvajaju neka nova saznanja koja do sada nisu imala prilike da nauče i čuju. – kaže Tomislav Petrović iz Agencije za bezbednosti saobraćaja Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, dosadašnja iskustva iz 3 kruga takmičenja pokazala su da se današnja deca zaprave slabo snalaze u prostoru, i mnogo je onih mališana koji ne razaznaju levu od desne strane, a ovo osnovno znanje jako je važno za bezbedan prelazak ulice.

Mi decu uvek učimo i edukujemo o tome da pre nego što stupe na kolovoz, prvo se udalje od ivice, stanu, pogledaju levo, desno, pa opet levo, oslušnu pa tek tada krenu da prelaze ulicu. Zbog toga je snalaženje u prostoru jako važno i zato smo danas posvetili dve, tri igre toj tematici jer želimo da decu navedemo da nam kažu koja je leva, a koja desna strana i šta je to ispravno, a šta ne. – ističe Petrović.

Nakon današnje smotre, najbolje ekipe predškolaca, prvog i drugog razreda će odmeriti snage na republičkoj smotri, kada će se u Kragujevcu okupiti 12 lokalnih samouprava koje će demonstrirati koje je od njih radila najbolje po pitanju edukacije.

Poenta nije pravljenja šampiona, već da dete zajedno sa svojim drugarima uči i savlađuje. – naglašava Petrović.

Republička smotra održaće se između 12. i 14. juna, a očekije se i preko 500 dece, navijača iz gradova i opština. Cilj je da projekat vremenom postane što masovniji. Ove godine 71 lokalna samouprava je učestvovala u prvoj fazi projekta, odnosno preko 90.000 dece, a sledeći cilje jeste da se obuhvate sve generacije i da projekat privuče preko 200.000 dece.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio