Vojna vežba „Granit 2023“ održava se 22. aprila na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su generalnoj probi za prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023”, koji će biti održan 22. aprila, na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Vučević je tom prilikom uputio poziv svim građanima Srbije da u subotu dođu na aerodrom u Batajnici, koji nosi slavno ime po jednom od najvećih heroja i stradalnika 1999. godine – pukovniku-pilotu Milenku Pavloviću, i da tako ulepšaju obeležavanje Dana Vojske. Na prikazu povodom Dana Vojske Srbije angažovano je više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova. Biće prikazano najsavremenije naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, kao i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije.

U letačkom delu programa, između ostalog, nastupiće avioni „MiG-29“, „Orao“ i „Lasta“, helikopteri „Mi-35“, „H-145M“ i „Mi-17“, biće prikazani i protivvazduhoplovni raketni sistemi „FK-3“ i „Pancir“, modernizovani raketni sistemi „Kub“, protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS, protivoklopni raketni sistemi „Kornet“, kao i samohodna top-haubica 155 mm NORA i modularni „Oganj“. U prikazu će biti angažovana i oklopna borbena vozila „Lazar 3“, „Miloš“ i „Hamer“, oklopni transporteri MRAP 6×6, tenkovi T-72MS, oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS, besposadna vozila „Mali Miloš“, savremene bespilotne letelice najboljih karakteristika u svojoj klasi „CH-92“ i „Pegaz“, kao i savremena optoelektronska sredstva.

Osim toga, posetioci će imati priliku da vide vertikalne manevre specijalnih jedinica, nalete vazduhoplovnog ešelona i defile pripadnika specijalnih jedinica opremljenih najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom. Kapije vojnog aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ biće otvorene u subotu za sve građane od 9 do 15 časova, a najatraktivniji deo programa počeće u 11 časova. Ulazak na vojni aerodrom biće omogućen iz tri pravca – glavni ulaz na vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, ulaz u Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“, kao i ulaz na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio