„Kabare Jugoslovenka“ 25. maja u Jadranu

Četvrta i poslednja premijera Drame na srpskom jeziku za ovu sezonu biće predstava „Kabare Jugoslovenke“, autora Ivana Lea Lema.

Predstava govori o potencijalnoj budućnosti, šta bi bilo da se Jugoslavija nije raspala i da njome vladaju žene, da se nalazi na čelu Pokreta nesvrtstanih, i da je jaka nuklearna sila, a premijera je baš iz tog razloga, zakazana za 25. maj, nedakašdnji Dan mladosti, sa početkom u 19 časova i 30 minuta na sceni Jadran. Nakon predstava „Tramvaj zvani želja“, „Sećanje vode“ i „Idealan muž“, „Kabare Jugoslovenke“ je četvrta predstava reditelja Ivana Leo Lema, gosta iz Hrvetske, koji se potpisuje i kao autor teksta.

U predstavi igra svih 8 žena glumica iz ansambla Narodnog pozorišta Subotica, a to su Suzana Vuković, Sanja Moravčić, Kristina Jakovljević, Monja Medaković Vuksanović, Nikolina Vujević, Vesna Kljajić Ristović, Sofija Mijatović, Jelena Mihajlović, dok Minja Peković ima audio ulogu TV moderatora. Kada smo se dogovarali o “Kabareu”, moja ideja je bila da napravim jednu žensku priču, a dobili smo žensku revoluciju u svakom smislu. Pozivam vas da pogledate predstavu u kojoj kombinujemo sve jezike bivše Jugoslavije, a imamo i paralelnu istoriju Jugoslavije, šta bi možda bilo da se Jugoslavija nije raspala i šta bi bilo u potencijalnoj budućnosti ukoliko tretman žena ostane ovakav kakav je bio do prethodnih nekoliko godina, jer tek u poslednjih par godina primećujemo veliki trud da se ženama daju jednaka prava i pozicije. – kaže Jelena Mihajlović, umetnički direktor Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica uz dodatak da predstava takođe ima široku svest o tome u kom vremenu živomo i šta nam se sve događa, “cancel kultura” i jedan vizija kuda takva kultura može da nas odvede.

Reditelj predstave, Splićanin Ivan Lep Lema izrazio je nadu da će subotička publika pokazati interes za eklektični žanr koji spaja pesmu, ples, storytelling, stand up i burlesku.

Ovo je moj sedmi kabare. Najviše sam zahvalan glumicama koje su svoje nabrijane monologe iznele pred publiku. Kabare je došao u idealan grad, ako mi se išta ikad sviđalo najviše u Subotici, to je subotička multikulturalnost, hodati Amsterdamom ili hodati Suboticom meni je uvek bio isti osećaj i to je jedna posebna inspiracija gde se čovek oseća delom sveta, nije u svom uskom identitetu već postoje neke širine koje su rediteljima, piscima jako inspirativne. – kaže autor i reditelj teksta, Ivao Leo Lema.

Na ideju za ovaj kabare došao je nakon što je pribavio vojni plan JNA iz ranih 80, kodnog imena “Jedinstvo”, plana vojnog puča u slučaju destabilizacije vlasti u slučaju Titove smrti.

To je jedan vojni plan “šta ako…”, i meni se učinilo zanimljivo šta bi bilo da se ovog plana dokopala neka ženska organizacija. Žene feministkinje su u zadnjim akordima bivše Jugoslaviuje, u jednoj blagoj dekadenciji vlasti, iskoristile malaksalost političke garniture i preuzele su vlast. Od tada naša predstava sa osam priča, iz 6 bivših republika i dve pokrajine, prati mentalitetski, politički, ekonomski jednu paralelnu istoriju Jugoslavije, od tada pa do današnjeg transhumanizma. – poručuje Lema pa “Kabare Jugoslovenke”, jednu od produkcijski najzahtevbnijih predstana subotičkog pozorišta.

Mislim da nikada nisam imala ovakav izazov kao sada, retko se dešava da radim sa rediteljem koji je i autor teksta. To je jedna veoma kompleksna orkestracija koja izgleda lako ali iziskuje veliki glumački proces i rad, umestnost splavarenja po moru reči. Predstava traži da glumac menja žanrove, iz epskog u lirski, iz tragedije u komediju. Danicu, svoju ulogu, bih definisala oko reči nasljie, koja joj je i raketni pogon da čini stvari koje čini. – kaže glumica Suzana Vuković kojoj je ovo peta saradnja sa hrvatskim rediteljem.

Velika čast mi je da budem deo ansambla, pogotovo što ću raditi “Kabare Jugoslovenke”. Prelepo mi je u ovom ansamblu, mnogo učimo jedni od drugih. Igram lik mlade crnogorke koja pokušava da se izbori sa problemima koje joj život nameće. Tislim da nas Teuta, moja uloga, uči da nije svako zlo za zlo i da kada smo u najdubljem mraku, baš tada mogu da se dese neke lepe stvari i da su nam baš tada horizonti otvoreni a vetrovi povoljni. – poručuje Monja Medaković Vuksanović, najnoviji član alsambla Narodnog pozorišta Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio