63. godišnjica Ekonomskog fakulteta u Subotici

Ekonomski fakultet u Subotici proslavio je danas, 18. maja svoj 63. rođendan, a istog dana počeo je i naučni skup “Strategijski menadžment i sistemi podrške odlučivanja u strategijskom menadžmentu 2023”.

Na godišnjicu osnivanja fakulteta, dekan Nebojša Gvozdenović istakao je da ova obrazovna ustanova posluje veoma uspešno i kako se nada da će i u narednu studijsku godonu upisati preko 800 brucoša što za subotički Ekonomski fakultet, kao drugi pro broju upisanih u regionu, predstavlja veliki uspeh. Najavljena je i sezona građevinskih radova od kojih će većina biti posvećena renoviranju i uređenju amfiteatara zahvaljujući sredstvima ministarstva prosvete. Poslovna informatika i ekonomija koja se dalje razlaže na module menadžment, mareting, trgovina, računovodstvo, finansijski i bankarski menadžment i dalje su dva osnovna smera studijskih programa.

U sklopu naučnog skupa predstoje dve velike panel diskusije, jedna se odnosi na trenutnu krizu u svetu i posledice koje ćemo imati od toga, a druga se odnosi na digitalnu transformaciju sa akcentom na upotrebu veštačke inteligencije. Paneli treba da ukažu na to kakve će biti potrebe tržišta rada, kako će se menjati kreativne industrije, i da nam daju smernice na koje se možemo prilagoditi. – kaže dekan fakulteta, Nebojša Gvozdenović.

Kada je u pitanju saradnja sa privredom, Gvozdenović poručuje da fakultet imam intenzivnu komunikaciju, svi studenti moraju da imaju obaveznu praksu i u toku studija moraju da odrade nekoliko nedelja u nekom privrednom subjektu, da steknu neko praktično iskustvo.

Imamo nikada veći broj gostujućih predavača iz prakse, envolviramo ih u proces nastave, oni pričaju o aktuelnim temama. Ujedno kreće i kratki program studija za brzu akreditaciju uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i tu imamo obuku za konsultante, što je trenutno traženo na tržištu. – ističe dekan subotičkog Ekonomskog fakulteta.

Ekonomski fakultet u Subotici je jedna od važnih karika 14 fakulteta i 3 instututa Univertziteta u Novom Sadu, a karakteristično za njega je da se osnovni i glavni objekat nalazi u našem gradu, dok je u Novom Sadu istureno odeljenje.

To je dobro jer deca koja žele da studiraju imaju tu mogućnost da studiraju u svom rodnom gradu. Ekonomski fakultet je odličan i u struci, daje odličan impakt u svakoj nauci koja se tiče ekonomskih nauka pa i malo šire, a sa druge strane imaju i dobru naučnu produkciju. – naglasio je Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, uz čestitke subotičkom Ekonomskom fakultetu i želje da svoj rad nastave ovakvim tempom.

Iste želje uputio je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić uz konstataciju da je ova ustanova iznedrila veliki broj obrazovnog kadra.

Drago mi je što u poslednje vreme dolazi do sve veće povezanosti nauke i privrede, saradnje Slobodne zone koja je lider privrednog razvoja i Grada i Ekonomskog fakulteta, koji je lider obrazovanja u nauci. To je proizvelo nekoliko uspešnih projekata između ostalog i Regionalni inovativni start up centar čiji je cilj da ohrabrimo mlade koji će da se bave inovacijama i novom tehnolohijom, da ostanu u Subotici, pronađu se u sistemu i pomognu njenom razvoju i napretku grada. – zaključio je Bakić.

Foto: Stevan Bakić/facebook

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio