Bunjevački nacionalni savet u raspadu!?

Devet bunjevačkih kulturnih udruženja napušta rad i saradnju sa Bunjevačkim nacionalnim savetom pod rukovodstvom Suzane Kujundžić Ostojić. Ovu odluku donela su, sa kompletnim svojim članstvom, udruženja koja postoje i rade u cilju očuvanja, negovanja i zaštite kulture i tradicije bačkih Bunjevaca u kontinuitetu dugi niz godina, a neka su starija te su učestvovala i u osnivanju Bunjevačkog nacionalnog saveta 2003.g.

Ova odluka donesena je iz nastale situacije i odnosa od strane novog Bunjevačkog nacionalnog saveta na čelu sa Suzanom Kujundžić Ostojić prema ovim udruženjima i to blokiranjem svih kontakta putem društvenih mreža prema rukovodiocima udruženja od novembra 2022.godine, zabranjivanjem pojedincima da komunikaciraju, sarađuju, učestvuju i posećuju manifestacije ovih udruženja, a vrhunac loših odnosa nametnut je nakon odluke Nacionalnog saveta koju je podpisala Suzana Kujundžić Ostojić o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata na svim nivoima vlasti po konkursima u kulturi. Ni jedno od ovih udruženja nije dobilo podršku Saveta, pa su ova udruženja u 2023.godini ostala su bez sredstava za realizaciju svojih projekata.

Iz navedenih razloga, odluku da napuštaju saradnju sa Nacionalnim savetom, doneli su KUD “Bunjevka”, BKC “Bajmok”, BKC “Tavankut”, BKC “Lemeški Bunjevci”, UG “Bunjevački omladinski centar”, BKC “Novi Sad”, UG “BMC Sombor”, UG “Bunjevci Ljutovo” i UG “Bunjevačka kasina”.

Foto: rtv.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio