„Folk music fest“ od 20. maja na Paliću

Palić će u vikendu koji je pred nama biti domaćin devetog po redu “Folk music fest-a” posvećenog tradicionalnoj muzici sa ovih prostora.

Organizatori festivala, Udruženja građana „Juhasok“ i DOO „Park Palić“ poručuju da koncertni program počinje u subotu 20. maja, nastupom domaćina, orkestra “Juhas” koji postoji već 20 godina, a nakon toga natupiće tamburaški sastav “Ravnica” koji  je Subotičanima dobro poznat.

Posle njih od 20 časova, koncert će održati grupa “Magoš” iz Budimpešte koja je jedna od tradicionalnih sastava u Karpatskom basenu koji izvodi tradicionalnu mađarsku muziku. – poručuje Gabor Juhas kao jedan od organizatora festivala.

U nedelju od 15 časova na Velikoj terasi na Paliću u saradnji sa udruženjem “Talnetum” organizovaće se izložbe i radionice narodnih rukotvorina, a za 16 časova zakazano je svečano otvaranje festivala kada će se publici obratiti dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

Koncertni program počinje sa dečjim koncertom „Kerekerdu“, koji izvodi jedna od najtraženijih produkcija ove vrste u Mađarskoj. Nakon toga, uslediće koncert tamburaškog orkestra „Danubia“ iz Šikošda i „Kokaš Banda“ koji su iz Mađarske, kao i „Čerempele“, gudačka muzička grupa iz Pančeva. Počev od 20 časova, na programu će biti i glavni koncert, orkestra „Bažava“, koji je jedan od najpoznatijih muzičkih sastava u Mađarskoj, koji je svi svirali po festivalima u Evropi i Americi. – dodaje Juhas.

U sklopu festivala predviđene su i razne aktivnosti za decu kao što su “Bušou”, zatim revija “Cifrasura” i “Tanchaz” – plesna igraonica za decu, a posetioci “Folk music fest-a” moći će uživati i u “gastro ćošku” i “ulicu vina”.

Grad Subotica, Mađarski nacionalni kulturalni fond, Pokrajinski sekrtetarijat za kulturu i DOO “Park Palić” podržali su ovu manifestaciju.

Kulturna dešavanja poput ovih čoveka samo mogu da oplemene. Zato pozivam sve građane da dođu da se družimo i da uživamo u muzici. – kaže učesnik “Folk music Fest-a”, Nikola Jaramazović.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio