Naftovod od Novog Sada do Mađarske obezbediće Srbiji 5,5 miliona tona nafte godišnje

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je sa vršiocem dužnosti direktora „Transnafta AD Pančevo” Bogdanom Kuzmanovićem o projektu izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske, koji će Srbiju povezati na naftovod „Družba”  i unaprediti sigurnost snabdevanja naftom.

Đedović je tom prilikom naglasila da je u uslovima svetske energetske krize najvažnije da se sagledaju sve mogućnosti i potrebne investicije koje će obezbediti sigurnost snabdevanja energijom i energentima i naše zemlje. Prema njenim rečima, kao što se radi na diverzifikaciji snabdevanja prirodnim gasom, veoma je važna diverzifikacija snabdevanja naftom i uveliko se priprema projekat izgradnje novog naftovoda kojim ćemo se povezati sa sistemom naftovoda u Mađarskoj. Time ćemo, kako je objasnila, u potpunosti obezbediti sigurnost snabdevanja Rafinerije nafte u Pančevu i diverzifikovati pravce snabdevanja naftom.

Kuzmanović je informisao ministarku o napretku razgovora sa mađarskom kompanijom „Mol” o usaglašavanju tehničkih aspekata izgradnje novog naftovoda, koji će Srbiji obezbediti 5,5 miliona tona nafte godišnje. U narednim nedeljama se očekuje i potpisivanje Memoranduma o saradnji za realizaciju izgradnje naftovoda Mađarska–Srbija.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio