Priče iz ZOO vrta – Majmunske jaslice

Najlepša stvar na svetu je kada u porodicu pristigne beba, ovakav događaj uvek podari mnogo sreće, pre svega roditeljima ali i svim ostalim ukućanima. Uostalom, proleće i jeste najsrećnije godišnje doba, upravo zbog činjenice da se u proleće sve u prirodi rađa.

Prvomajski praznici su iza nas, a zahvaljujući lepom vremenu ZOO vrt na Paliću ugostio je mnogo posetilaca. Pa ipak, u svoj toj gužvi i galami, jedna mama uspela je da se osami i pronađe mir u jeku dana, i da u utorak, 02. maja na svet donese jadnu malu, sanjivu bebu. Ženka De Brazza majmuna podarila je svim žiteljima ZOO vrta Palić i njenim posetiocima svog potomka, najnoviju prinovu u kolekciji životinja.

De Brazza majmun je majmun Starog sveta i endemska je vrsta što znači da nije široko rasprostranjen, uglavnom je vezan za rečne i močvarne šume centralne Afrike, a nastanjuje i suve planinske šume Angole, Kameruna, Konga, Etiopije, Kenije i Nigerije. On je najveća vrsta u porodici gvenona i jedan je od najrasprostranjenijih afričkih primata. Osim po veličini, od ostalih majmuna može da se razlikuje po narandžastom polumesecu na čelu i beloj bradi. Grupe ovih majmuna žive i borave isključivo u blizini vode. Vole gustu šumu i vegetaciju, samo se upuštaju u otvoreniju šumu da bi se hranili. Oni su uglavnom arborealni, što znači da svoj život provode u krošnjama drveća, ali se spuštaju i na zemlju da bi se hranili zeljastim biljkama.

De Brazza majmuni imaju izražen polni dimorfizam, mužjaci teže oko 7 kg, a ženke oko 4 kg. Odrasli imaju sivo krzno sa crvenkasto – smeđim leđima. Životni vek De Brazza majmuna je do 22. godine u divljini i 30 godina u zatočeništvu. Žive u malim grupama, u proseku od 2 do 10 jedinki, koju čine par mužjaka, ženki i mladunaca. Ženke dostižu polnu zrelost sa  5 godina starosti, dok mužjaci ne dostižu zrelost do 6. godine života. Sezona parenja traje od februara do marta, ali ženke takođe mogu ući u estrus u vremenima velike dostupnosti hrane. – priča Jelena Toljagić, biolog i edukator u palićkom ZOO vrtu i dodaje da trudnoća kod ovih majmuna traje između 5 i 6 meseci, dok beba ostaje blizu svoje majke tokom prve godine života, nakon čega se odbija od sise.

Ženke obično imaju po jedno mladunče i baš jedno takvo, prelepo majmunče rođeno je drugog dana maja u ZOO vrtu na Paliću.

Naš ZOO vrt sa ovom prinovom ima pet De Brazza majmuna. Tata Momo je 2008. godište i rođen je u Berlinu dok je mama Malia dve godine mlađa, a rođena je u Duisburgu, takođe u Nemačkoj. Upareni su kada su preseljeni u Mađarsku, u Njiređhaz, a prema Jeleninim rečima 2019. godine došli su u palićki ZOO vrt i od tada su njegovi stanovnici. Žive u Eko centru ZOO vrta i imaju veliki ispust za skakanje i igranje, a njihova prva komšinica je foka iz prethodne priče koja će sigurno biti odlična dadilja novopridošloj bebi. Još uvek se ne zna kog pola je bebica jer je jako mala i još se ne odvaja od majke ali u svakom slučaju, pored mame i tate imaće još i brata Marvina i sestru Eli koji su rođeni 2021. godine, sa kojima će moći da se igra do mile volje. Zanimljiva je i priča vezana za starijeg brata Marvina.

Naime, kada se rodio, u prvoj polovini 2021. godine, bio je beba sa kojom se mama Malia nije baš najbolje snašla, a i beba koja je počela da odvlači pažnju od ljubomornog tata Mome. Nakon manje zadobijene povrede, Uprava ZOO vrta morala je da smisli kako da pomogne bebi Marvinu, a prva u pomoć priskočila je Andrijana Tot, strukovni veterinar i jedna od poslovođa u ZOO vrtu Palić koja se prihvatila vrlo odgovorne i zahtevne obaveze da malo majmunče svakih par sati hrani mlekom na cuclu kako bi ojačalo i odraslo. Tako se mali Marvin našao u zagrljaju ljubazne Andrijane i njenih džinovskih “Maine Coon” mačaka koje su mališanu bili savršena zaštita, a svi iz ZOO vrta učestvovali su u darivanju igračaka. Nakon ovog iskustva, svaka naredna beba, pa i ova najmlađa, odvaja se sa majkom u zasebnu volijeru, tj “majmunske jaslice” kako bi neometano rasla.

Ostaje nam da sačekamo još malo kako bi De Brazza bebica porasla i ojačala, a kada saznamo da li je u pitanju dečak ili devojčica, možemo polako početi da pogađamo ime najmlađeg stanovnika ZOO vrta na Paliću. Jelena nam je odala da je ime malenog De Braza majmuna simbolično datumu i prazniku na koji je beba rođena. Hmmmm…”Maja?” Ili “Radiša?”

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio