Priče iz ZOO vrta – Šimpanza koja gleda tv

Kada pogledamo na živi svet naše planete, ukoliko tražimo životinju koja je najsličnija nama, ljudima, bližeg rođaka od čovekolikih majmuna nećemo naći. Između primata, pre svega šimpanze kao njihovog najboljeg predstavnika i čoveka, nalazi se samo ona jedan, karika koja nedostaje, karika koja nas spaja ili razdvaja.

U jednom trenutku evolucije naši putevi su se razdvojili, mi smo nastavili da se usavršavamo, prilagođavamo svetu oko nas i razvijamo, dok su primati ostali privrženiji prirodi i zakonima koji u njoj vladaju hiljadama godina. Pa ipak, kada pogledamo njihove oči, njihove ruke i njihovo celo biće, nemoguće je da ne primetimo koliko smo zaista slični. Zato ne treba da čudi ukoliko majmuni iz čovekove okoline, na primer šimpanze iz ZOO vrta, pokažu interesovanje za potpuno iste stvari u kojima i mi, ljudi uživamo.

Obična šimpanza (lat. Pan troglodytes) je čovekoliki majmun iz porodice velikih čovekolikih majmuna koji nastanjuje prašume centralne i zapadne Afrike. Šimpanze naseljavaju tropske šume i vlažne savane zapadne i centralne Afrike. Nekada su živele po celom ovom regionu, ali je njihovo stanište dramatično smanjeno u skorašnjim godinama.

Odrasli u divljini teže između 40 i 65 kg. Mužjaci su i do 160 cm visine, a ženke do 130 cm. Telo im je prekriveno grubom, tamnobraon dlakom, izuzev lica, prstiju, nožnih prstiju, dlanova i tabana. Palčevi su im postavljeni nasuprot ostalim prstima, tako da šimpanze imaju precizan i snažan stisak šake. Mužjaci imaju velike očnjake, a iako su svaštojedi, ishrana šimpanza je uglavnom vegetarijanska i sastoji se od voća, lišća, semena, koštunjavog voća, dopunjena insektima i manjim plenom. – priča nam Jelena Toljagić, biolog u palićkom ZOO vrtu.

Prema njenim rečima, životni vek ovih životinja u zoološkim vrtovima je do 50 godina. Šimpanze žive u uređenim zajednicama koje mogu imati od 20 do 150 jedinki na određenoj teritoriji, a među susednim zajednicama šimpanzi dolazi i do nemilosrdnih sukoba za teritoriju, tzv. „životinjskih ratova“, koji mogu dovesti do potpunog nestanka slabije zajednice. Svoj svakodnevni život, šimpanze podjednako provode na drveću i na zemlji. Njihov uobičajen način hodanja je četvoronoške, koristeći se tabanima i zglobovima šaka, ali mogu i da šetaju uspravno, kao čovek, na malim razdaljinama. Šimpanze imaju isti način kretanja kao i gorile, za razliku od orangutana i bonobo majmuna, koji šetaju na dlanovima šaka. Populacija šimpanza je u poslednjih 50 godina pala sa jednog miliona na manje od 150.000 jedinki, a u borbi za njihovo očuvanje možda je najviše učinila engleska naučnica Džejn Gudal koja je svoj život posvetila proučavanju i očuvanju ovih predivnih majmuna. Ono što nam je biolog našeg ZOO vrta, Jelena Toljagić ispričala, zaista je interesantno.

Naime, čovek i šimpanze dele 98,4% DNK. Šimpanze su jedini majmuni koji mogu da raspoznaju svoj lik u ogledalu, mogu da se oglašavaju na 30 različitih načina, a rikanje šimpanze čuje se i do 30 kilometara udaljenosti. Koža na licu šimpanze vremenom postaje tamnija, a ono što je još zanimljivo jeste da odrasle šimpanze svake noći grade novo gnezdo za spavanje, a vrlo retko obnavljaju ili ponovo koriste staro. Od savijenih i isprepletanih grana izrađuju od lišća čvrstu platformu, obično 3-10 metara iznad šumskog tla, kako bi se zaštitili od grabljivaca. Mladunci spavaju na majčinom gnezdu dok ne napune 5-6 godina.

Tomi je mužjak šimpanze koji je rođen 24. decembra 1983. godine u frankfurtskom zoološkom vrtu, a 1992. godine je živeo u Českoj. U ZOO vrt na Paliću došao je u maju 1997. godine, a jedno kratko vreme boravio je i u beogradskom Zoo vrtu gde su bili zadivljeni njegovom veličinom. Karakteristično za Tomija je, prema rečima Andrijane Tot, poslovođe u Zoo vrtu, da se baš ne slaže sjajno sa drugim šimpanzama, već više uživa u prisustvu ljudi, pre svega svojih timaritelja prema kojima je nežan.

Svake godine za rođendan dobija tortu i poklon, jako voli da dobije lutke koje su u obliku šimpanze. Ako neko želi da mu pokloni igračku, najsrećniji je kada mu se pokloni neka u obliku majmuna, a takođe voli i tuđu garderobu koja na sebi ima miris parfema i voli razne torbice. U letnjem periodu jako voli da mu se iznese kadica u kojoj on “kuva” maslačak i drugo bilje koje nađe. – priča naša sagovornica, Andrijana Tot i dodaje da je torta koja je pravi za Tomija najčešće plazma torta bez sećera ali sa bananama, suvim grožđem i bademima.

Ovaj sladokusac takođe uživa i u voćnom jogurtu koji se specijalno pravi za njega, a kupovni ne pije jer ima suviše šećera što nije dobro za njegove zube. Pošto u zimskom periodu ne izlazi mnogo napolje, zna da mu bude dosadno i tada traži složenije igre, zanimanja i pažnju.

Timaritelji su mu prvo stavili ogledalo na koje se i dan danas smeška, a kasnije su primetili da je Tomi veoma zainteresovan i za mobilne telefone pa su mu pokazivali prirodnjačke filmove sa Youtube-a. To ga je oduševilo! Najviše voli filmove o šimpanzama ali one gde nema agresije i nasilja. – kaže Andrijana Tot.

Zbog toga je Uprava ZOO vrta odlučila da mu obezbedi televizor sa kablovskom televizijom. U prvo vreme signal je bio kablom povezan ali su kabl pregrizli miševi, kojih se inače plaši, pa su mu nadležni iz ZOO vrta Palić konačno priuštili i wi-fi ruter za kablovsku televiziju, kako bi mogao neometano da uživa, bez straha da će mu “zli miševi” ponovo pregristi kabl. Tako sada Tomi ima priliku da uživa u svim kanalima, a najviše voli da gleda National Geographic – Wild.

Tomi nije oduševljen kada se u njegovom domu rade neke veće promene, mada je već dugo u planu izgradnja novog objekta za majmune u ZOO vrtu Palić, za koji postoji i građevinski projekat. Dom u kakvom se nalazi, za Tomija predstavlja siguran kutak, pa kada je opušten i zadovoljan, svojim timaritejima dozvoljava i da mu maze prste i češkaju ga po leđima, to je vrsta pažnje koju s vremena na vreme traži i u kojoj uživa. Kada malo bolje razmislimo, Tomi je šimpanza koja voli svoj dom baš onakav kakav jeste, voli svoje stvari i igračke, uživa u voću i zdravim poslasticama koje dobija, a kada se najede i odmori, tada mu najviše prija neka “šimpanza komedija” sa njegovog ličnog televizora i pomalo pažnje i češkanja. Iz tog razloga mogli bi da se zapitamo, jesmo li zaista toliko različiti, ili slični više nego što bismo to hteli da priznamo?

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio