„Projektna nedelja“ okupila 220 učenika srednjih i osnovnih škola sa preko 110 projekata

Tehnička škola „Ivan Sarić“ domaćin je još jedne‚, 15. po redu „Projektne nedelje“ u čijoj realizaciji učestvuje i Poslovni inkubator iz Subotice kao i pojedine kompanije. Ovo je ujedno i najveća Projektna nedelja koja je okupila više od 220 učenika sedam srednjih i osam osnovnih škola Subotice, prijavljeno je preko 110 projekata, a svi zajedno zalažu se za isti moto „ Ideja, realizacija, prezentacija“.

Osnovni moto projektne nedelje je „Ideja, realizacija, prezentacija“, učenici sami osmišljaju svoju ideju, realizuju je i predstavljaju publici i komisiji. Danas je od 10 do 15 časova prezentacija njihovih radova, a posle 15 časova dolazi komisija koja će obavljati ocenjivanje radova. Imamo 6 kategorija, automatizaciju, robotiku, alate, opremu i pribore, društveni angažman i događaji, informatika, kategoriju osnovne škole i kategoriju gostujuće škole koju ćemo online putem oceniti. – izjavio je Željko Rajčić, direktor Tehničke srednje škole „Ivan Sarić“.

Pored Tehničke škole, suorganizator Projektne nedelje je Poslovni inkubator iz Subotice, i brojne kompanije.

Veoma nam je bitno da pored Poslovnog inkubatora, imamo podršku i ostale privrede grada Subotica gde zajednički možemo da realizujemo ideje i angažman naših učenika. Jedan projekat je već prodat Nišu, jednoj kompaniji, u pitanju je automatizovano vozilo koje će oni koristiti za svoje potrebe. – dodao je Rajčić.

Saradnje privrede, obrazovanja i državnog sektora je jako bitna. To i jeste suština postojanja i delovanja Poslovnog inkubatora. I ranijih godina Poslovni inkubator je na neki način podržavao sve ove aktivnosti, pogovotovo kada je obrazovanje u pitanju jer smatramo da ovde imamo onaj potencijal koji može da dođe kod nas, u Inkubator. Sa druge strane znamo koliko je teško ljudima na početku koji imaju ideje i žele da nešto pokažu, predstave i naprave. – istakla je Ljubica Berović, direktor Poslovnog inkubatora uz obećanje da će i u naednim godinama nastaviti da podržavaju ne samo ovu aktivnost i akciju, nego i mnoge druge.

Obrazovanje i usmerenje mladih u pismenosti, učenosti i podršci njihovog ličnog ostvarenja kompleksan je i odgovoran ali i lep zadatak. Kao društvo moramo izvući poruke, prvo kao roditelji, a tek onda kao nosioci daljih, odgovornih funkcija. Škole nisu ustanove koje se bave suvim vaspitanjem, škole su ustanove u kojima se radi nadogradnja onoga što nosimo iz porodice. – istakao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić prilikom svečanog otvaranja, uz dodatak da je veoma važno da se obezbede uslovi da nastavnici i profesori profesionalno rade svoj posao.

Među mnogobrojnim projektima mogli su se videti „Vodič kroz Tehničku školu Ivan Sarić“, „Zdrav doručak za zdravlje“, „Matematička vrlina“, Pametni štap za slepe i slabovide” i mnogi drugi projekti.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio