Takmičenje „World Robot Olypiad“ IV put održano u Subotici

Ove godine, po četvrti put, organizovano je World Robot Olympiad (WRO) takmičenje u robotici, a učešće je u subotičkoj Hali sportova uzelo duplo više ekipa nego što je to navika bila ranijih godina, čak 82. registrovane ekipe mališana iz cele Srbije.

Održavanje ovakvih takmičenja u sklapanju lego robota je jako bitno jer pruža mogućnost prvoplasiranim ekipama iz svih kategorija, “robo mission” i “future inovators”, da uzmu učešće i na svetskom prvenstvu, koje se ove godine održava u Panama sitiju.

Suština cele priče je da su svake godine pravila povezana za državu koja organizuje svetsko prventsvo. Pošto je to ove godine Panama, sve se vrti oko transporta, logistike, podzemnih kablova, i to predstavlja dodatni plus ovog WRO takmičenja jer pored toga što deca programiraju i prave robote, oni razvijaju digitalne kompetencije, rade u timu, komuniciraju na engleskom jeziku i zajedno rešavaju probleme. – izjavio je prof. dr. Žolt Namestovski, koordinator WRO takmičenja za Srbiju.

Na prethodnim takmičenjima učesnici cu dolazili iz Vojvodine, ali ove godine učešće su uzeli takmičari iz cele Srbije – iz Novog Sada, Beograda, Jagodine, Niša, takmičila su se deca od 8 do 19 godina. Ove godine prisutan je bio i veliki broj sudija i violontera sa ekonomskog fakulteta, VTŠ Subotica i Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku.

Velika mi je čast, a i zadovoljstvo da pratim rast, ne samo u veličini ovih manifestacija, nego i u kompetencijama dece, jer je to jako vidljivo. Sposobnosti koje oni pokazuju u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike se tačno vide što može da bude i rezultat aktivnosti koje rade na takmičenju. Nama je zaista važno da deca pored formalnog obrazovanja dobiju i neke interesantne aktivnosti koje nisu možda u direktnoj vezi sa predmetima koji se u školama uče ali svakako u njihovim kompetencijama doprinose njihovoj uspešnosti i u školama. Moj zadatak jeste da pratim i pronalazim sponzore koji su nam jako bitni jer svaka škola treba da obezbedi sebi setove koji nisu jeftini. – rekla je Anamarija Viček, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, uz dodatak da je školama koje realizuju nastavu na mađarskom jeziku, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine pomogao u realizaciji.

Pripremili smo robota koji ide i rešava zadatke na mapi, bilo je teško u početku ali zadnja tri časa nije uopšte. Programiramo već oko godinu dana. – kaže Luka Vlajić iz Beograda, njegov “kolega” Mirko Matejić dodaje da robot može da radi i mnoge druge stvari.

– Nije bilo teško, uradili smo program kako smo mogli, a pravili smo lego robota koji hvata kocke i stavlja ih na svoje mesto. – kaže jedan od članova ekipe OŠ “Vuk Karadžić” iz Bajmoka.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio