„Narodni poslanik“ subotičkog Narodnog pozorišta izveden na sceni pulskog pozorišta

Kada se u petak uveče podigla zavesa Istarskog narodnog kazališta u Puli, publika je velikim aplauzom pozdravila subotičke i zagrebačke glumce koji su zajedničkim nastupom oživeli predstavu “Narodni poslanik”, jedno od najpoznatijih dela Branislava Nušića, čiju je prvu verziju slavni pisac napisao još kao devetnaestogodišnjak, 1885. godine.

Nižemo uspeh za uspehom i veoma se radujem što smo kvalitetom svojih predstava i dvema premijerama u kratkom vremenskom periodu, potvrdili svoju poziciju na pozorišnoj mapi regiona. “Narodni poslanik” rezultat je saradnje dva teatra i ova koprodukcija je nešto sasvim novo i senzacionalno u radu Narodnog pozorišta, na šta sam izuzetno ponosan. – izjavio je upravnik Narodnog pozorišta Subotica, Miloš Nikolić.

Narodni poslanik, Branislava Nušića jedna je od njegovih najpopularnijih satiričnih komedija, zbog kritike vlasti dugo nije igrana, svoju praizvedbu doživela je 1896. godine, a štampana je tek 1924.

Iako se u originalnoj Nušićevoj komediji radnja odvija u provinciji, krajem 19. veka, prema rečima rediteljke Snežane Trišić, ovo delo savršeno korespondira sa vremenom u kojem živimo, jer nismo daleko odmakli od istih probema. Rediteljka kaže da je rad na predstavi bio intenzivan i nadahnut zahvaljujući odličnom autorskom timu sa kojim često radi, a tu je i sjajan glumački ansambl, pa je publika imala priliku da vidi izuzetne glumačke bravure. Publici su “Narodnog poslanika” približili i dočarali glumci subotičkog ansambla Milan Vejnović, Minja Peković, Ljubiša Ristović, Srđan Sekulić, Vladimir Grbić, Igor Greksa, kao i zagrebačke glumice Vina Jurčić i Irena Tereze Prpić i glumac INK-a, Luka Mihovilović, koji je dobro poznat i našoj publici.

Ovo nam je zaista bio odličan potez. Saradnja između pozorišta u zemlji i regionu od izuzetnog je značaja za dobrobit pozorišne umetnosti u celini, jer različite kulturne i umetničke tradicije, omogućavaju razmenu iskustava i ideja, te obogaćuju pozorišnu scenu. Poseban je doživljaj videti kako naše glumce percipira publika u drugoj državi i ovo je bila prilika da pokažemo gde smo i da podelimo ono u čemu smo najbolji, kao i da vidimo kako to rade kolege. – naglasio je Nikolić.

Repriza predstave odigrana je u subotu veče u Puli, a u Subotici će njena premijera biti na jesen, nakon čega “Narodni poslanik” ostaje na redovnom repertoaru oba pozorišta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio