Kineska preduzeća potpisali sporazume o trgovini sa srpskim kompanijama u vrednosti oko pola milijarde dolara

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković prisustvovali su juče poslovnom forumu tokom kojeg je 15 kineskih državnih preduzeća potpisalo sporazume o trgovini sa srpskim kompanijama u vrednosti od približno pola milijarde dolara.

Vesić je, nakon potpisivanja sporazuma u Kineskom kulturnom centru, istakao da je ovo važan događaj za razvoj odnosa dveju zemalja, koji je posledica čeličnog prijateljstva koje je oličeno u ličnom odnosu i putu koji su trasirali predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping. Ministar je precizirao da je spoljnotrgovinska razmena između Kine i Srbije u prošloj godini iznosila 6,14 milijardi dolara, od čega je naš izvoz bio 1,1 milijardu dolara. Tanasković je navela da je naša robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u odnosu na 2015. godinu, kada je iznosila 14,2 miliona dolara, porasla do 55,5 miliona dolara, što je rezultat rada, truda i potpisivanja svih prethodnih sporazuma, a osvrnula se i na svoje gostovanje u Kini, kada su potpisani sporazumi za izvoz naše hrane za ljubimce i meda, izrazivši očekivanje da ćemo vrlo brzo potpisati već usaglašen sporazum za izvoz jabuke.

Generalni direktor Sektora za spoljnu trgovinu Ministarstva trgovine NR Kine Li Sinćijan ocenio je da dve zemlje imaju duboko i čvrsto tradicionalno prijateljstvo, što je rezultiralao poslednjih godina jačanjem bilateralne ekonomske saradnje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio