Novak Đoković postao je najveći teniser svih vremena

Svi domaći i svetski mediji preneli su da je 12. jun, dan Novaka Đokovića koji je pobedom na Rolan Garosu danas sebi doneo povratak na prvo mesto ATP liste, što ujedno čini i 388. nedelju da se Novak nalazi na prvom mestu.

Kao zvanično najtrofejniji teniser svih vremena, Đoković je postao i prvi teniser sa po bar tri grend slema u karijeri, a pobeda protiv Norvežanina Kaspera Ruda (7:6 (7:1), 6:3, 7:5) je i 23. grend slem titula u njegovoj karijeri. Po broju titula, iza njega se sada nalaze i Španac Rafael Nadal sa 22., i Švajcarac Rodžer Federer sa 20 titula. Pobeda na prestižnom Rolan Garosu je treća titula sa ovog takmičenja za Đokovića, a on se po drugi put ove godine popeo na pobednički troj, pre toga u januaru je osvojio Australijan open. Da podsetimo da je Đoković tokom februara oborio i rekord Štefi Graf za broj sedmica na svetskom broju 1, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Novak ima šansu da stigne i do magične, 400. nedelje na ATP top listi kao broj jedan već u septembru, a ima šasnu, kako navode zvaničnici ATP-a, da zgrabi i svoj rekordni osmi ATP „broj 1“ na kraju godine. (2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020, 2021). Nakon pobede na Rolan Garosu, Novak je na press konferenciji izjavio:

Neću da kažem da sam najveći jer je to nepoštovanje prema svim šampionima u različitim erama. Svaka generacija je imala velike šampione i utabala put. Te diskusije ostavljam drugima, imam veliku veru, poverenje u sebe, u sve što sam i što sam sposoban da uradim. Ovaj trofej je još jedna potvrda kvaliteta tenisa koji mogu da igram. Svake godine su mi grend slem turniri najvažniji, da mi je neko rekao da ću osvojiti prva dva odmah bih potpisao. Nisam igrao dobro na turnirima pre Pariza, osetio sam odmah drugačije, znam da mnogo momaka oseća pritisak kada igraju pet setova protiv mene i tako želim da se osećaju. Lepo je imati psihološku prednost, veliko je zadovoljstvo kada je sve gotovo, a istovremeno je veliko olakšanje. Drago mi je što je gotovo jer moraš da se nosiš sa pritiskom i očekivanja svakog dana, moraš da živim sa tim u umu. Blagosloven sam što sam to mogao da podelim sa porodicom, ženom, decom… Put nije još gotov, i dalje sam motivisan, ne želim da završavam dok osvajam grend slemove, radujem se već Vimbldonu.

Foto: Novak Đoković/facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio