Položen kamen temeljac za izgradnju Nacionalnog odbojkaškog trenažnog centra

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je juče, 06. juna, tokom polaganja kamena temeljca za izgradnju Nacionalnog odbojkaškog trenažnog centra, da je naša zemlja postala svetska sila u odbojci, te da su naši odbojkaši i odbojkašice od 2017. godine osvojili ukupno 34 medalje.

Brnabić je prilikom obilaska radova, zajedno sa ministrom sporta Zoranom Gajićem i ministrom za javna ulaganja Markom Blagojevićem, objasnila da je reč o 13 zlatnih, 12 srebrnih i sedam bronzanih medalja, i konstatovala da je odbojka jedan od najtrofejnijih sportova u Srbiji. Preduslov za kontinuitet tih vrhunskih rezultata jeste da naši sportisti, kada ovaj centar bude završen u maju 2025. godine, dobiju uslove dostojne svetskih prvaka, njihovog rada i talenta kako bi i buduće generacije mogle da budu tako uspešne, navela je premijerka. Odbojkaški savez organizovao je Evropsko prvenstvo 2021. godine, gde je na finalnom takmičenju postignut svetski rekord na ženskoj odbojkaškoj utakmici, koju je gledalo 20.565 gledalaca. Vlada je, prema rečima premijerke povećala ulaganja u sport, tako da su novčane nagrade za medalje na olimpijskim i paraolimpijskim takmičenjima povećane za 100 odsto i isplaćuju se u roku od sedam dana. “Za 380 fiskulturnih sala obezbedili smo rekvizite i opremu, a u sistem školskog sporta danas je uključeno više od 185.000 učenika osnovnih i srednjih škola.” – istakla je premijerka uz dodatak da se posebna pažnja pridaje i uključivanju što većeg broja devojčica osnovnog školskog uzrasta u sport, koje mogu potpuno besplatno da treniraju ono što žele. Trenutno je u taj program uključeno 3.000 devojčica, a on se realizuje u 20 gradova, na više od 50 lokacija, u 16 različitih sportova. Gajić je naveo da se očekuje se i početak izgradnje velikog nacionalnog fudbalskog stadiona, koji će promeniti deo Beograda iza Aerodroma „Nikola Tesla”. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će na brdu iznad budućeg trenažnog centra biti izgrađen veliki otvoreni sportski kompleks, koji će moći da koriste i profesionalni sportisti i rekreativci.

Tu će biti smešten atletski stadion, otvoreni i zatvoreni tereni za fudbal, košarku, rukomet i druge sportove, a pored njega se nalazi Sportski centar „11. april”, gde će broj zatvorenih bazena biti povećan sa tri na osam – rekao je Šapić.

Nacionalni trenažni odbojkaški centar imaće površinu od 20,3 hiljade kvadrata, a vrednost projekta je 22,4 miliona evra. Rok za završetak radova je nešto manje od dve godine. Centar će imati tri sale za trening, dve sale za odbojku na pesku, smeštajne kapacitete za sportiste, prateće sportske objekte i pripadajući poslovni prostor, odnosno medicinski centar, teretanu, ordinaciju za sport i dve garaže.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio