Sigurniji i transparentniji proces polaganja završnih ispita

Đorđe Milićević, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade Republike Srbije preuzeo ovlašćenja ministra prosvete do izbora novog ministra, čestitao je juče učenicima osmog razreda na uspešno obavljenom završnom ispitu i završetku osnovne škole, kao i svima koji su svojim odgovornim radom omogućili da polaganje protekne u najboljem redu.

Milićević je istakao da je zahvaljujući viziji, inventivnosti i kontinuiranom ulaganju Vlade u razvoj IKT sistema, digitalizacijom kompletnog procesa i dodatnim ulaganjima u opremu, omogućen sigurniji i transparentniji proces polaganja završnog ispita. Vlada je na taj način dala mogućnost roditeljima da sve korake za završetak osnovne i upis u srednju školu obave elektronski na jednom mestu, na portalu Moja srednja škola. Prema njegovim rečima, u ovoj školskoj godini, u junskom roku, završnom ispitu pristupilo je 64.100 učenika osmog razreda, odnosno 99,7 odsto generacije i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih ili 72 odsto prijavljenih. Učenici i polaznici koji nisu bili u mogućnosti iz opravdanih razloga da pristupe završnom ispitu u junskom roku moći će to da urade od 16. do 18. avgusta, uz sprovođenje iste procedure kao i u junskom roku. Milićević je rekao da će listu želja učenici moći da podnesu putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do petka, 30. juna, do 15 časova, te će popunjavanje liste želja i upis u srednju školu preko portala moći da urade i svi oni koje se trenutno nalaze u inostranstvu. Roditelji će 3. jula, od 8 časova, na portalu Moja srednja škola, imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, što je deset dana ranije u odnosu na prethodnu godinu. Prosečan broj bodova, od ukupno 20 na testu, za srpski jezik je 10,73, za matematiku 11,89, na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koji su učenici najmanje birali, i to hemije 16,06, fizike 15,57, iz geografije su ostvarili 14,63, biologije 13,93 i istorije 13,59 bodova.

Pored testova na srpskom jeziku, učenici su polagali i testove na osam jezika nacionalnih manjina, a za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu planirana su 75.853 mesta. Najviše mesta po obrazovnim profilima planirano je u gimnazijama – 24%, zatim u elektrotehnici 11%, ekonomiji, pravu i administraciji, kao i mašinstvu i obradi metala po 10,4% i na dualnim profilima 3.782 mesta. Milićević je naglasio da su u budžetu obezbeđena sredstva u cilju realizacije završnog ispita, kao i samog procesa digitalizacije, a za četiri godine, od 2020. do 2023., uloženo je 177 miliona dinara u softvere za završni ispit i portal Moja srednja škola, dok je za opremu koja podrazumeva štampače sa licencama, skenere, monitore, bar kod čitače i laptopove opredeljeno je 136 miliona dinara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio