Subotica prvi put domaćin Evropskog prvenstva u bodybuildingu koje se održava 24. juna

Podizanjem mača i uz poklik „Ja ima moć“, munja iz neba običnog mladića pretvara u čuvenog junaka Himena, najjače biće u svemiru. Osim Himena, pravi predstavnik snage je i „Konan Varvarin“ kojeg je na filmskom platnu još ’80.-tih godina oživeo glumac Arnold Šverceneger, u to vreme „Mr. Universe“ i sedmostruki „Mr. Olympia“, drugim rečima najbolje građeni čovek planete.

Magičnih mačeva koji nam donose moć nažalost nema, toga je sa 15 godina bio svestan i Branislav Stanojević, koji je još 1999. godine počeo da vežba u teretanama. Od svoje sedme godine bavio se gimnastikom, atletikom, boksom i karateom ali je pravu ljubav i volju za napretkom spoznao tek kroz bodybuilding kojem je ostao veran do dan danas. Do sada je četiri puta osvajao prvenstvo Vojvodine, bio je i državni prvak, Balkanski šampion i treći na Evropskom prvenstvu, a kako kaže, planira da osvoji i svetsko zlato jer ovog snažnog momka drugo i treće mesto ne interesuju, postoji samo prvo.

Branislav Stanojević je predsednik Nacionalne fitnes asocijacije i predsednik Svetske fitnes federacije za Srbiju koja je ove godine domaćin i organizator Evropskog prvenstva u bodybuildingu koje se u subotu, 24. juna održava u Subotici. Počev od 1982. godine ovo je treći put da se Evropsko prvenstvo održava u Srbiji, a prvi put da se organizuje i na sceni našeg grada.

Na kongresu prošle godine, pred Evropsko prvenstvo, predstavnici saveza svih zemalja izglasali su da ovogodišnje prvenstvo bude u Srbiji što se odlično poklopilo s obzirom da je Subotica ove godine osvojila i titulu „Evropskog grada sporta za 2024. godinu. Evropsko prvenstvo u bodybuildingu je amatersko i profesionalno takmičenje koje se. za muškarce i žene, održava za sve juniore, seniore i članove masters kategorije, odnosno za sportiste preko 50 godina. – priča nam Branislav Stanojević, predsednik Svetske fitnes federacije za Srbiju i dodaje da će se ovogodišnji šampion Starog kontinenta birati u Narodnom pozorištu Subotica, na sceni Jadrana.

Bodybuilding je ustvari poziranje, zato nam najviše i odgovara pozorišna sala, zbog visine bine, a i zbog svetla, zbog širine i dubine prostora. Tada imamo pravi efekat i možemo da pokažemo svih sedam osnovnih poza gde naglašavamo definiciju naših tela. – kaže Stanojević i dodaje da su nekadašnji, „oldschool“ bodybuilderi, poput čuvenog Švarcenegera, ove poze učili iz časopisa, dok je sada internet u mnogome olakšao istraživanje i učenje. Međutim, nije dovoljno samo biti mišićav, postoji niz priprema koje počinju nekoliko meseci pre takmičenja, a tu su i vizuelna usavršavanja koja se dešavaju na sam dan prvenstva.

Pre izlaska na binu takmičar mora da bude ofarban određenom bojom. Postoje posebne bronzane ili zlatne boje u vidu krema ili „air brush-a“ koje se nanose na telo. Te boje mnogo bolje ističu detalje, pogotovo pod svetlom. U bodybuildingu postoji minimalno devet sudija koji ocenjuju simetriju, mišićavost, volumen i vaskularnost, a u našem nastupu imamo i slobodan „pozing“ uz muziku, gde neki plešu, a neki zauzimaju posebne ili klasične poze. Taj „pozing“ služi da sakriješ neke nedostatke, a pokažeš najbolje od sebe. – naglašava Branislav Stanojević, dugogodišnji trener ali i iskusni takmičar.

Na pitanje ko će sve doći da pokaže najbolje od sebe, Bane nam poručuje da će u subotu, 24. juna, u našem gradu boraviti skoro cela Evropa.

Dolaze takmičari iz Švajcarske, Nemačke, Slovačke, Češke, Mađarske, Litvanije, Švedske, Gruzije, Crne Gore i Srbije. Svi su dobri i reprezentativni, pobednika će odrediti samo detalji. Sve te „detalje“ naši sugrađani moći će da prate od 13 časova, a ulaz je besplatan jer želimo da ovaj sport promovišemo što više. Takmičenje će trajati najkasnije do 21 čas, a lepo bi bilo sačekati one poslednje kategorije jer tada dolaze najkvalitetniji sportisti, profesionalci. Za sada je prijavljeno oko 60 takmičara, a nadamo se da će ih biti još. – poručuje Branislav Stanojević predsednik Svetske fitnes federacije za Srbiju.

Kada su u pitanju treninzi pred takmičenje, fizičke pripreme nisu nimalo lake, trenira se od dva do šest meseci, a faktori od kojih zavise pripreme su i vežbanje, rigorozna ishrana na 0% ugljenih hidrata i što veći unos proteina, dok se poslednjih sedam dana radi finalno izbacivanje vode koja se nalazi ispod kože. Tada na samom takmičenju ostaje jedino da se namažu bojom, izađu na binu, zauzmu pozu i pobeda je na dohvat ruke.

Ukus slatke pobede osetila je i Banetova supruga, njegov najbolji učenik, Emilija Stanojević koja je 2021. godine bila Evropska šampionka, 2022. godine Svetska šampionka, a ove, 2023. godine je bila bronzana na Svetskom prvenstvu. Podrazumeva se da Emilija mnogo očekuje i od predstojećeg takmničenja, a sam izlazak na bilu za žene zna biti još komplikovaniji jer se od sportistkinja očekuje da budu našminkane, imaju sređenu frizuru, specijalni bikini i štikle, i naravno adekvatan nakit, pre svega minđuše, narukvice i prsten.

Mnogi misle da je bodybuilding muški sport, ali u subotu, 24. juna od 13 časova, u Narodnom pozorištu svi koji dođu na Evropsko prvenstvo u bodybuildingu moći će da vide i da se uvere koliko u ovom sportu ima lepotica i koliko je tu ženstvenosti prisutno. – uverava nas Stanojević par dana pred samo takmičenje.

Do mišića i snage dolazi se mukotrpnim vežbanjem, a proteinski i drugi suplementi uvek su dobro došli.

U bodybuildingu se sve, od vode do proteina, meri na osnovu telesne težine, ja sa 110 kg mišića moram da unosim od 6 do 7 litara vode. Što se tiče suplemenata, nema tu hemije, to su samo gradivne materije u vidu dodataka ishrani jer ih kroz čvrstu hranu ne možemo uneti dovoljno. Zato dodajemo onoliko proteina, aminokiselina, vitamina, minerala i drugih gradivnih materija koliko nam fali u toku dana. – kaže naš sagovornik. Hormoni i anabolički steroidi znaju biti tabu tema ali Stanojević o njima otvoreno priča.

Ne treba ništa kriti, bez anaboličkih steroida nema ni neke ekstremnije mišićne mase. Postoje nove federacije koje se bavi prirodnim bodybuildingom, bez steroida ali nisam siguran da je i tamo sve prirodno. Sve što je ekstremno mišićavo nije se moglo napraviti samo sa proteinima, morali su se uključiti i steroidi. Među njima postoje razni lekovi koji su u suštini namenjeni da čoveka podignu na noge. Postoje bolesnici, rekonvalescenti kojima su oni neophodni da bi se oni pridigli iz kreveta i ponovo stali na svoje noge. Mnogi uzimaju prevelike količine i tu dolazi do problema, ako se ne uzimaju pravilno i bez pauze. Svaka supstanca može biti toksična za naš organizam, čak i voda. – objašnjava nam Branislav.

Prema njegovim rečima, takmičarski bodybuilding nije za svakoga jer je jedan od najskupljih sportova, a i telo zna da trpi ali rekreativni oblik ovog sporta može doneti samo benefite jer ćemo uz vežbanje i teretanu, ojačati naše mišiće što će nam doneti duži i zdraviji život. Personalnog trenera je u početku najbolje unajmiti jer će nam on pokazati kako da određene vežbe radimo pravilno.

Banetov „Oldschool Gym“ nalazi se u ulici Jo Lajoša 17. i radi dvokratno, od 7 do 11 časova i od 15 do 23 časa.

Vlasnik sam teretane kojoj sam pored svog imena dodao i naziv „oldschool gym“ jer se tamo trenira na stari način. Zna se kako se vežbe izvode i koje vežbe postoje, mišić reaguje na pokrete tela i cepaju se njegova vlakna, ako ih hranimo mišići će da rastu i tu nema previše izmišljanja. – poručuje nam trener Branislav Stanojević koji je odavno ostvario dečački san da bude snažan kao Himen ili Konan, a i da tako izgleda.

Ostaje još samo da ga motivisanost isprati i do titule Svetskog šampiona kada će Bane, baš poput svojih omiljenih junaka, postati najjači čovek u svemiru.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio