U 26 gradova i opština na snazi vanredna situacija zbog poplava

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, tokom protekle noći, evakuisali ukupno šest osoba, od kojih dvoje dece, na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine.

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Nedeljko Gagić izjavio je da je trenutno u 26 gradova i opština na snazi vanredna situacija, a da je kritično bilo na teritoriji Kruševca, Jagodine, Kragujevca i Sombora, gde je zbog obilnih padavina voda prodrla u dvorišta i stambene objekte.

– Trenutno je najkritičnije na području Čačka, gde je voda ušla u više od 200 objekata zbog toga što kišna kanalizacija u kratkom vremenu nije mogla da primi svu količinu vode. Pripadnici MUP-a su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija. – rekao je Gagić koji je naglasio da su pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica od početka perioda obilnih padavina konstantno na terenu i reaguju radi spasavanja ljudi i materijalnih dobara, kao i na otklanjanju posledica nastalih poplava. Prema njegovim rečima, od 26. maja, ukupno su angažovana 762 vatrogasca-spasioca, koji su imali ukupno 355 intervencija, evakuisali 62 osobe, ugasili 12 požara izazvanih udarom groma i imali 320 intervencija crpljenja vode iz objekata. U tim intervencijama je angažovano 390 vatrogasnih vozila i više od 400 pumpi, naglasio je Gagić, ponovivši apel građanima u poplavljenim područjima da se ne kreću uz obale reka i po nasipima, kao i da prate prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ukoliko postoji opasnost da im voda uđe u kuće, treba da na ulazu postave džakove sa peskom, isključe struju i popnu se na više etaže objekta, kao i da obavezno obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193 ili policiju na telefon 192. – poručio je Gagić.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio