Pokušali da prenesu preko granice vina u vrednosti od 100 do 3000 evra po boci

Iako pojedini putnici letnju sezonu vide kao priliku da preko granice neopaženo prođu sa najrazličitijom robom i to u količini koju bi mogla da uvezu samo pravna lica, carinici iz dana u dan dokazuju da broj putnika ne utiče na njihovu spremnost da obave kvalitetnu kontrolu.

Tako su carinici 8. jula 2023. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj vozača jednog kombija da u našu zemlju prokrijumčari 100 boca francuskih i italijanskih vina. Prekršaj je otkriven kada je na ulazu u zemlju za detaljan pregled izdvojen kombi strane registracije, kojim su iz Austrije putovala trojica putnika. Prilikom susreta sa carinicima vozač je prijavio polovan nameštaj, dok su njegovi saputnici rekli da sa sobom nose lični prtljag. Međutim, pored prijavljenog upotrebljavanog nameštaja, u tovarnom delu kombija se našlo i 18 kartonskih kutija ispunjenih raznim francuskim i italijanskim vinima. Kako se radi o specifičnoj akciznoj robi, njena tačna vrednost će tek biti komisijski utvrđena, ali se svakako radi o vinima poznatih robnih marki (Chateau La Fleur, Corton Grand Cru, Biserno, Vega Sicilia i dr.), čije se tržišne cene kreću u rasponu od 100 do 3000 evra po boci.

Podsećamo da prema važećim propisima putnici u svom ličnom prtljagu mogu da ponesu i alkoholno piće, ali je količina ograničena na 1 litar žestokog pića, 1 litar penušavih ili likerskih vina i 1 litar ostalih vina ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda. – navodi se u saopštenju Uprave carina.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio