Beogradski univerzitet među prvih 400 od 1000 univerziteta na Šangajskoj listi

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović čestitala je danas Univerzitetu u Beogradu napredak koji je ostvario na ovogodišnjoj Šangajskoj listi i zauzeo poziciju između 301. i 400. mesta, od rangiranih 1.000 univerziteta u svetu. Đukić Dejanović je ukazala i na to da je Univerzitet u Novom Sadu zadržao svoju poziciju između 901. i 1.000. mesta na ovoj listi.

Ona je ocenila da je napredak i dobar plasman dva univerziteta iz Srbije na Šangajskoj listi potvrda rezultata i zalaganja profesora i istraživača koji su kvalitetom svojih radova doprineli tome da se pozicija na ovoj prestižnoj listi popravi u odnosu na prošlu godinu. Prema njenim rečima, svakako ovom uspehu doprinela je i briga i veće ulaganje države u razvoj univerzitetske i naučne infrastrukture, koje su značajan preduslov za uspešan rad profesora i naučnika. Ministarka je poručila da je ponosna na Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu, kao i na sve članove akademske zajednice, i dodala da će Ministarstvo prosvete, kao i do sada, intenzivno raditi na razvoju sistema visokog obrazovanja i unapređivanju kvaliteta i uslova za rad i istraživanja na univerzitetima.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta, a kriterijumi su alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, kao i broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti. Na rang-listi ARWU, Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Foto: www.bg.ac.rs

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio