Rebalans Finansijskog plana Fonda PIO zbog povećanja penzija

Upravni odbor Republičkog fonda PIO održao je danas, 21. avgusta, 17. sednicu u aktuelnom sazivu, na kojoj je doneta Odluka o izmenama i dopunama Finansijskog plana RF PIO za 2023. godinu.

Kako je navela Bojana Popović, direktorka Sektora za finansijske poslove u Direkciji RF PIO, povod za rebalans Finansijskog plana Fonda za ovu godinu jeste povećanje penzija planirano na jesen.

Vanredno usklađivanje penzija za 5,5 odsto planira se od oktobra, i ono je povod za izmene i dopune Finansijskog plana Fonda za 2023. godinu. Od početka 2023. godine, korisnicima će primanja biti usklađena za ukupno 18,3 odsto, s obzirom na to da je početkom godine bilo redovno usklađivanje za 12,1 procenat. – izjavile je Popović i istakla da je zbog više ostvarenih prihoda od doprinosa, došlo do smanjenja transfera iz budžeta na 160,90 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, do kraja godine je planirano da se naplati 31,6 milijardi dinara više u odnosu na prvobitni Finansijski plan Fonda, što je u poređenju sa prethodnom godinom za 63,9 milijardi dinara više prihoda od doprinosa. U skladu s tim, kada je reč o učešću dotacija u prihodima i primanjima Fonda, one će rebalansom biti smanjene sa 20,61 na 17,64 odsto, uprkos planiranom usklađivanju penzija od 5,5 procenata.

Govoreći o rashodima i izdacima, Popović je navela da rashodi na ime prava iz PIO iznose 885,64 milijarde dinara. Sredstva od 6,08 milijardi koja su potrebna za povećanje penzija od 5,5 odsto sadržana su u više naplaćenim prihodima od doprinosa, tako da nema povećanja učešća države u transferima, što je, kako je istakla direktorka Sektora za finansijske poslove Fonda, veoma značajna informacija.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio