Škole u Srbiji spremne za doček učenika u novu školsku godinu

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović poručila je danas, 28. avgusta da škole spremno dočekuju učenike, naglasivši da će đake i škole obezbeđivati policajci i da će se tokom školovanja posebna pažnja posvećivati negovanju ljudskih vrednosti. Đukić Dejanović je istakla da školu upisuje 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola.

Svim školama su stigle smernice delovanja, u kojima je osmišljeno ne samo prvih mesec dana, već čitava školska godina, a naročito detaljno prvo polugodište. Ministarka je podsetila na to da se radi o sugestiji da prvog radnog dana deca razgovaraju sa svojim učiteljima i nastavnicima o programu obrazovno-vaspitnog rada, ali i o nečemu što je još važnije – o tome koliko prave ljudske vrednosti treba da se tokom školovanja ugrade u ličnost svakog deteta i na koji način to treba uraditi. Prema njenim rečima, prva radna nedelja će biti tematska nedelja, a teme će birati učenici i nastavnici, u zavisnosti od uzrasta učenika i kreativnosti nastavnika.

Pretpostavljam da će teme biti od toga šta znače škola i aktivna borba protiv nasilja do toga šta je drugarstvo. Posle te nedelje, u kojoj će biti na izvestan način i približavanja dece nastavnicima, sledi druga, u kojoj treba da se proceni nivo dotadašnjeg školovanja i znanja i to bez ikakvog ocenjivanja. – navela je Đukić Dejanović ističući da će čitava godina biti godina edukacije i psiho-socijalne podrške za sve one kojima je to potrebno, uz napomenu da će svaka škola imati psihologa i pedagoga.

Đukić Dejanović je, govoreći o bezbednosti dece, podsetila na zajednički program Ministarstva prosvete i MUP-a pod nazivom „Zajedništvo i bezbednost kroz školovanje i odrastanje”.

Nije suština u tome da pre početka rada škole, tokom nastave i nakon časova bude prisutan samo po jedan policajac. Policijske patrole koje se nalaze u okolini škola biće brojnije, a suština je da su policajci deo tima koji radi na bezbednosti škole. – zaključila je ministarka uz napomenu da će ubuduće morati da se više poštuje i dostojanstvo nastavnika.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio