Vlada Republike Srbije usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja ženskog preduzetništva

Ministarstvo privrede saopštilo je da je Vlada Republike Srbije usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, sa ciljem jačanja ženskog preduzetništva, povećanja broja privrednih subjekata i daljeg podsticanja zapošljavanja.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice Vlade obavlja funkciju ministra privrede do izbora novog ministra, naveo je da je za podsticanje ženskog preduzetništva namenjeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, kao i da program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnih kredita Fonda za razvoj. Opredeljena sredstva za ove namene su sada šest puta veća nego ranije, naveo je Mali i objasnio da je prethodnim konkursom za program za žene i mlade bilo opredeljeno 100 miliona dinara, a da je sada samo za žensko preduzetništvo namenjeno 600 miliona dinara, dok iznos bespovratnih sredstava ide i do 50 odsto, što je najviši procenat po svim našim programima podrške preduzetništvu.

Kroz ovaj Program biće podržane sve žene preduzetnice bez obzira na godinu osnivanja njihovih biznisa, a njima se omogućava da dođu do finansijskih sredstava za poslovanje pod povoljnim uslovima. Na taj način se dalje poboljšava položaj žena na tržištu rada, jača njihov preduzetnički duh i one se ekonomski osnažuju. – izjavio je Mali. Javni poziv, uputstvo o načinu sprovođenja programa, konkursna dokumentacija kao i informacija o uslovima kredita kod Fonda za razvoj, biće objavljeni na internet sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs, Fonda za razvoj www.fondzarazvoj.gov.rs i Portalu preduzetništva www.preduzetnistvo.gov.rs.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio