Priče iz Zoo vrta – Mocarela vodenog bivola

Vodeni ili Azijski vodeni bivo je krupni papkar koji u divljini nastanjuje teritorije skoro cele Azije, dok se u zatočeništvu gaji na skoro svim kontinentima. Ova veličanstvena životinja, kratkog mrkog krzna vekovima unazad vezivana je za čoveka i deo je njegove kulture i baštine, pre svega u religiji istočnih naroda.

U kineskoj kulturi, pojava vodenog bivola vezivana je za razumevanje i umetnost življenja balansiranim životom, na Tibetu se smatrao simbolom prelaska u zagrobni život dok u indijskoj mitologiji, Jama, hindu Bog smrti jaše na crnom bivolu kao vesnik prestanka života. U Vijetnamu je smatran najvećim bogatstvom koje čovek može imati i često je vrednost određene zemlje ili kuće merena u količini vodenih bivola, dok su narodi zapadne Sumatre oslikavali njihov lik na nošnjama koje su koristili za različite svetkovine i vestivale. Veliki deo tih festivana živi i dana danas i slavi postojanje bivola kao svete životinje. Zaputili smo se u ZOO vrt na Paliću ne bi li otkrili šta je to što ovu životinju čini tako vrednom i zbog čega pomisao na vodenog bivola uliva strahopoštovanje.

Vodeni bivo (lat. Bubalus bubalis) je krupna i snažna životinja mirnije prirode od njegovog daljeg rođaka afričkog bivola, a ova činjenica značajno je pomogla domestifikaciju vodenog bivola i učinila ga najčešće gajenom domaćom životinjom Indije. Bivoli se uzgajaju u 77 država sveta na svih pet kontinenata. Procenjuje se da ih ima preko 200 miliona, a najveći broj nalazi se u Indiji. Kada je u pitanju Stari kontinent, u Evropi se uzgaja oko 500.000 jedinki, najviše u Italiji.

Odrasli vodeni bivo može da naraste od 300 do 600 kilograma težine kod pripitomljenih primeraka, a u divljini su zabeleženi i bivoli koji imaju između 800 i 1000 kilograma. Postoje dva osnovna tipa, rečni i močvarni bivo. Imaju crnu, gustu dlaku, ponekada sa belom mrljom na čelu, repu ili nogama. Njihov skelet je izuzetno snažan, a njihovi rogovi zakrivljeni su u vidu venca iznad glave, što im pomaže prilikom odbrane od predatora. – priča Jelena Tojagić, biolog i edukator u palićkom ZOO vrtu, a potom napominje da je uloga ovih životinja u životu čoveka višestruka.

Prema njenim rečima, vodeni bivoli su nekada korišćeni za vuči i radove u poljima jer su 50% jači od ostalih goveda. Dolaskom modernijeg vrmena, njihova upotreba u poljoprivredi polako je isčezla jer su zamenjeni traktorima i radnim mašinama. Ono gde se bivoli i dalje koriste jeste prehrembena industrija jer daju dobro kalorično mleko i kvalitetno meso.

Mleko vodenog bivola daleko je bogatije vitaminima od kravljeg, a i po ostalim osobinama je kvalitetnije, jer može lakše da se ukiseli pa se od njega lakše može praviti i sir. Masnoća bivoljeg mleka iznosi 8-16%, što znači da od 6 litara može da se napravi 1 kilogram sira. Meso bivola je u svemu ravno goveđem. – objašnjava Jelena Toljagić, i napominje da ženka bivola tokom jedne godine može da proizvede od 1.200 do 2.500 litara mleka od muže.

Možda niste znali ali bivolje mleko najviše se koristi u Italiji, i to za proizvodnju čuvene “mocarele”. – Italija je zemlja u kojoj su, u proizvodnji mleka, ženke bivola zauzene veliku ulogu. U Italiji se proizvodi 97% od ukupno proizvedenog bivoljeg mleka na evropskom kontinentu, a najveći deo služi za izradu mocarele, slavnog italijanskog sira sa zaštićenim geografskim poreklom. Vrednost prodaje bivolje mocarele iznosi preko 750 miliona eura. – priča Andrijana Tot, poslovođa ZOO vrta Palić. Ovaj podatak svakako je zanimljiv za sve ljubitelje italijanske kuhinje, pa tako sledeći put kada budete jeli pizza-u, setite se da na testu imate bivola.

Kada je narav bivola u pitanju, naše sagovornice napominju da su to životinje kod kojih treba praktikovati opreznost jer one mogu biti hirovite, ćudljive, dobre, ali i loše naravi.

Bivoli nemaju poverenja prema strancima, ali će zato sa svojim timariteljem ili sa odgajivačima izgraditi drugačiji odnos, sa više poverenja. Oni koji ih hrane ili muzu, moći će im prići, ali će prema strancima ostati nepoverljivi. Ipak, odaću vam tajnu, slaba tačka im je mesto na glavi između rogova, tu vole da se češkaju jer to mesto inače ne mogu da dohvate. Kada ih tamo timeritelji češkaju, onda uživaju i mislim da bi takav tretman mogli uživati satima. – kaže u šali Andrijana, a nama ostaje da se pitamo da li bi timaritelj dobio jednaku platu za češkanje kao i za hranjenje.

Kada već pominjemo masažne i SPA tretmane, treba reći i to da su vodeni bivoli dobili svoje ime ne zato što su izrazito dobri i brzi plivači, već zato što svo svoje slobodno vreme obožavaju da provode u vodi i blatu. Verovatno iz tog razloga na bivolima nikada nećete primetiti da imaju bore na licu. Bivoli imaju puno lojnih, a malo znojnih žlezdi na koži. Boravak u vodi i blato u kojem se valjaju pomaže im u rastvaranju masnih naslaga sa kože i lakšu regulaciju telesne temperature tokom vrućih perioda. I dok bivoli u ZOO vrtu Palić lenčare i uživaju u svojoj lekovitoj banji, životinje u prirodi kroz blato i močvare veoma uspešno koračaju jer imaju izrazito široke papke. Kada se probijaju kroz močvarni teren, najstarije jedinke ići će na čelu i sa strane dok će mladunci biti uvek u sredini krda kako bi se lakše probijali. Bivoli ovakvu ratnu formaciju zauzimaju ukoliko se nađu ugroženi, tada će odrasli, sa rogovima okrenutim prema neprijatelju dati jasan znak – ovde nećeš proći.

Majke bivola na svet najčešće donose jedno mladunče, a ZOO vrt na Paliću je 17. septembra postao bogatiji upravo za jednu slatku, crnu bebu bivola. Zajedno sa njom, u palićkom ZOO vrtu trenutno boravi sedam vodenih, tj Indijskih bivola. Životni vek ovih neustrašivih bića može biti i do 40 godina. Predstavljaju životinje koje imaju veoma važnu ulogu u održavanju i očuvanju biološke raznovrsnosti vlažnih zona poput močvara, reka i jezera. Njihova težina i snaga im pomažu da sa lakoćom prolaze kroz predele obrasle žbunjem i trskom stvarajući time prolaze i staze sa baricama koja su dom mnogih insekata, vodozemaca i riba. Bivoli takođe potpomažu širenju semena biljaka i prema nekim istraživanjima zaslužni su za raspršivanje semena za preko 200 vrsta biljaka. Zato kada sledeći put naručite pizza-u sa mocarelom, ne zaboravite da veliko hvala kažete i vodenom bivolu od čijeg se mleka pravi ova gurmanska poslastica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio