Savremena vizuelna umetnost “ Zar je to čovek“ u Savremenoj galeriji 07. septembra

Savremena galerija Subotica u četvrtak, sedmog septembra sa početkom u 19 časova organizuje predavanje na temu ljudskog dostojanstva u savremenoj vizuelnoj umetnosti pod nazivom „Zar je to čovek?“.

U dugom hodu ljudske istorije, pojam dostojanstva se ukorenjivao, transformisao i temeljno razmatrao, da bi u 20. veku počeo da označava „poštovanje principa čovečnosti“. Ovako velika tema postala je, još u osvit modernizma, izazovna za vizuelne umetnike koji su osećali važne promene u procesima razumevanja čoveka kao jedinke čije je osnovno obeležje dostojanstvo. Ljudsko dostojanstvo, češće povređeno nego poštovano, našlo se u savremenoj vizuelnoj umetnosti kao deo njenih aktivističkih nastojanja za povećanje svesti o jedinstvenoj vrednosti i nepovredivosti života.

Od Gistava Kurbea do Mone Hatum, od Đorđa Andrejevića Kuna do Šejle Kamerić, ljudsko dostojanstvo je u fokusu promišljanja i dela vizuelnih umetnika. Predavanje će održati Nela Tonković, kustoskinja – istoričarka umetnosti, u sklopu edukativnih programa izložbe Gorana Despotovskog Tragovi egzistencije: Subscript.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio