Zoo vrt na Paliću domaćin EAZA akademije

Zoološki vrt na Paliću će naredna četiri dana biti domaćin EAZA akademije, evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma, u okviru koje će 40 učesnika iz 11 domaćih i evropskih zooloških vrtova razmeniti utiske o unapređenju dobrobiti držanja i očuvanja životinja.

Imamo priliku da razmenimo znanja i iskustva sa kolegama iz zooloških vrtova u Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu, Skoplju, Osijeku, Beogradu i Jagodini, Boru kao i iz susednih vrtova poput Segedinskog iz Mađarske, i mnogih drugih. Ovo je idealna prilika i za sve timaritelje da čuju kako se nešto radi u drugom zoološkom vrtu koji je fizički veoma blizu zoološkom vrtu Palić, međutim veoma je teško organizovati međusobne posete, treninge zbog svakodnevnih brojnih obaveza svih zaposlenih u zoološkim vrtovima, pogotovo naših timaritelja. – kaže Sonja Mandić, direktor zoološkog vrta Palić.

Ovogodišnji akcenat radionice stavljen je na male majmune, pre svega kada je u pitanju obogaćivanje životnog prostora u volijerama za prstenorepe lemure, de brazza majmune i makakije.

Oni imaju spoljne i unutrašnje prostore koji su uređeni po standardima, međutim, uvek je dobro što bolje iskoristiti prostor, dati mu neku vertikalu, dozvoliti životinjama različite načine kojima će što bolje da ispolje svoje prirodno ponašanje, da hranu “love”. Zato im pravimo različita iznenađenja i smicalice da bi ih na neki način angažovali i učinili im život u zoološkom vrtu zanimljivijim. – naglašava Mandić.

Sarajevski zoološki vrt drugi put učestvuje na EAZA-inoj konferenciji na Paliću kako bi što više naučio o dobrobiti životinja.

Ovo je sjajno prilika da razmenimo iskustva i naučimo nešto novo o ovoj oblasti. Sarajevski zoo vrt je prošao rat ali uspeli smo se obnoviti, imamo preko 50 životinjskih vrsta na deset hektara prostora. – poručuje Semir Handžić ispred zoo vrta u Sarajevu.

Jedan od gostujućih stručnjaka radionice je i Kai Mattson iz Finske.

Ovo je moja šesta radionica koju radim za EAZA-u. Čast mi je što sam tu, moje iskustvo proizilazi iz 40 godina rada sa životinjama. Danas delimo informacije, nismo ovde da bi učili već razmenili ideje. Palićki zoološki vrt ima mnogo dobrih stvari, a postoje i one koje se uvek mogu poboljšati, sve u cilju dobrobiti životinja. Ako posmatramo Evropu, zoo vrtovi rade veoma važan posao na konzervaciji i očuvanju životinja, ljudi su se danas dosta udaljili od prirode. Palićki zoološki vrt ima sjajan program puštanja životinja nazad u prirodu, iz prihvata. Ovde mi se jako sviđa priroda, sve je divno i zeleno, neke volijere su fantastične, a ima i onih na kojima ćemo raditi u toku ove radionice. – kaže Mattson za LovaLova portal.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio