Premijera predstave „Ko zna da li ćeš me ponovo videti“ na mađarskom jeziku

Premijera predstave „Ko zna da li ćeš me ponovo videti“, drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica biće izvedena u petak, 20. oktobra sa početkom u 19:30 časova, na sceni „Jadran“. Ova premijera ujedno će biti i jedna od poslednjih predstava u sezoni, pre nego što se ansambl subotičkog Narodnog pozorišta preseli na “daske koje život znače”, u novoj zgradi pozorišta.

Režiju predstave “Ko zna da li ćeš me ponovo videti” potpisuje Zoltan Mezei, glumac i reditelj kome je ovo druga režija posle „Crnog Petra“, dok je tekst pisala dramaturg Rozalija Brešćanski Boroš. Tekst govori o Katalin Karadi koja je bila uspešna i poznata filmska i pozorišna glumica i pevačica 30-tih i 40-tih godina prošlog veka, zanosna lepota i neobičan glas učinili su je simbolom epohe, fatalnom ženom. Karadi je živela burnim i naizgled kontradiktornim životom. Dok je tokom Drugog svetskog rata Mađarska bila u savezu sa nacističkom Nemačkom, Katalin je imala aferu sa visokim državnim funkcionerom, Ištvanom Ujsasijem, inače članom otpora, a istovremeno je spasavala i Jevreje osuđene na smrt. Od simbola nacije, postala je mučena glumica jer su nacisti ugušili njen rad.

Sa ovom predstavom imamo 11 predstava koje se igraju do kraja decembra, ovo je ujedno i prilika da ih publika pogleda, jer kako je najavljeno, početkom 2024. godine, do marta, Narodno pozorište se seli u novu zgradu pa se postavlja i pitanje koliko će starih predstava moći da se adaptira u novi prostor. – izjavila je Petronela Kermeci, direktor drame na mađarskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio