Uginula lavica Kiki

Poslednje dve nedelje, oči celog regiona bile su usmerene u palićki ZOO vrt, polagane su velike nade da će mladunče lava, pronađeno 21. septembra, na Čantavirskom putu, bolesno i iznemoglo, ipak preživeti i oporaviti se zahvaljujući naporima svim zaposlenih u ZOO vrtu Palić. To se nažalost ipak nije dogodilo.

Lavica Kiki više nije sa nama. Posle 15 dana borbe, izgubila je svoju životnu bitku, uprkos našim najvećim naporima da je povratimo. Kiki je uginula 6.oktobra, oko 21h. Nadamo se da se ovakvi slučajevi zloupotrebe životinja od strane nesavesnih „vlasnika“, kao što je bio njen, više neće događati. Slučaj lavice Kiki pokazao je, nažalost, da dokle god postoje ljudi koji kupuju divlje životinje iz zabave, bez provere uslova za držanje i svesti da moraju da imaju dozvolu za držanje dobijenu isključivo od Ministarstva zaštite životne sredine, u naša  prihvatilišta stizaće ptice odsečenih krila sprečene tako da pobegnu, ptice ulepljenih kljunova da ih niko ne bi čuo,  životinje različitih vrsta koje ostaju bez vazduha u kutijama u kojima su skučene, pa i takve poput male lavice. – poručuju nadležni iz ZOO vrta Palić.

Problem nelegalne kupovine i držanja egzotičnih životinja samo iz sopstvenog hira, bez potrebnih dozvola, u neodgovarajućim uslovima, sve je češći slučaj i našoj zemlji. Bahatim i neodgovornim ponašanjem, radi sticanja lažnog statusa ili simbola, šaljemo jasnu i poražavajuću poruku da ljudska rasa, kada su u pitanju evolicija i svest o životu oko nas, ni pedalj nije ispred bilo koje životinje, stanovnika ove planete. Bilo bi sjajno da je ova priča imala srećan kraj ali nažalost nije, ponekad čak ni čuda u koja verujemo nisu dovoljna da bi se situacija popravila. Za sve one koji će pomisliti da se malena Kiki predala, nije, bila je to prava, hrabra lavica koja se zajedno sa svima iz ZOO vrta Palić, do zadnjeg daha borila. Međutim, Kiki je još uvek bila mladunče, beba. Nadamo se da negde gore, ponosno vlada nebeskom savanom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio